Karstuma dēļ zivīm var sākt trūkt skābekļa (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paaugstinoties ūdens temperatūrai, var būt novērojama zivju slāpšana, kā arī var aktivizēties dažādi zivju slimību izraisītāji.

Kā stāstīja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" iekšējo ūdeņu laboratorijas vadītājs Jānis Birzaks, dabas ūdeņos, ja tie nav pārāk eitrofiski vai piesārņoti, zivs slāpšana nebūs novērojama, bet skābekļa trūkums pie augstākas ūdens temperatūras varētu rasties dīķos, kur zivju ir pārāk daudz.

Iespējams, ka cilvēks dīķī kādu laiku nav sekojis līdzi zivju vairošanās un augšanas procesam, tad, paaugstinoties ūdens temperatūrai, būtu nepieciešams šādos ūdeņos veikt skābekļa mērīšanu vai arī pavērot zivju uzvedību, norāda Birzaks.

Zivju slāpšana vasarā iespējama pie augstām ūdens temperatūrām seklos ezeros vai citās ūdenstilpēs, kurās uzkrājas augu barības vielas, kas veicina organismu vairošanos, ūdens ziedēšanu, skābekļa trūkumu un aizaugšanu.

Zivju sugas ir dažādas - ir tādas, kuras mīl siltu ūdeni, bet ir tādas, kuras meklēs iespēju, lai uzturētos vēsākā ūdenī, stāstīja dabas pētnieks Māris Olte.

Pie silta ūdens pieradušas karpas, sapals, sams un mežavimba, bet pārējās zivis šādu karstumu piecieš. Karstā laikā zivis aktīvi nebarojas, tomēr aktīvāku zivju rosību var vērot no plkst.4 līdz 5 rītā.

"Patlaban tik traki ar zivīm nav. Ja ir vajadzība, tad zivis karstā laikā un siltā ūdenī meklē vēsākas vietas. Mūsu zivis pie īslaicīgiem karstumiem ir pielāgojušās, taču, sasilstot ūdenim, var sākt ziedēt aļģes, kas zivīm var vairs nepatikt," sacīja Olte.

Karstais laiks netraucē arī makšķerniekiem mēģināt noķert kādu lomu. Olte iesaka šādā karstā vasarā makšķerniekiem nebaidīties ēsmai pievienot dažādus aromatizētājus. Tāpat kā cilvēkiem vasarā uzturā gribas lietot vieglāku pārtiku, tā arī zivīm patlaban nekādas stiprās barības negribas, tādēļ zivīm derēs kukurūza vai makarons, bet no naktstārpa neatteiksies neviens.

Jau ziņots, ka ūdens temperatūra Latvijas upēs ir no plus 24 līdz plus 27 grādiem. Silts ūdens ir arī Rīgas jūras līcī un Baltijas jūrā. Sinoptiķi prognozē, ka šādas ūdens temperatūras paliks, kā arī nākamajā nedēļa tās vēl var paaugstināties.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu