«Vienotība» oficiāli nosauc ministru amatu kandidātus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/Ieva Čīka/LETA

Politiskā apvienība «Vienotība» ceturtdien pēc valdes sēdes oficiāli atklājusi jaunās valdības ministru amatu kandidātus, portālam «Apollo» pavēstīja apvienības pārstāve Gunda Reire.

Finanšu ministra amatam tiks virzīts ekonomists Andris Vilks, bet ekonomikas ministra krēslā darbu varētu turpināt Artis Kampars (JL).

Kā jau iepriekš izskanējis ārlietu ministra krēslu varētu ieņemt Ģirts Valdis Kristovskis (PS), bet aizsardzības ministra – Artis Pabriks (SCP).

Iekšlietu ministres amatu arī turpmāk varētu ieņemt Linda Mūrniece (JL), bet kultūras ministra amatam apvienība virza Sarmīti Ēlerti (PS).

Tieslietu ministra amatu varētu ieņemt Aigars Štokenbergs (SCP).

«Vienotības» premjera amata kandidāts ir pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Apvienības valde valde pilnvarojusi Dombrovski iesniegt ministru kandidātu sarakstu potenciālajiem valdības koalīcijas partneriem - Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS).

Kā ceturtdien žurnālistiem sacīja Kristovskis, «Vienotības» valde lēmumu par šādu amatu sadalījumu pieņēmusi vienbalsīgi, vēstī LETA.

Skaidrojot to, kādēļ viņš tiek virzīts ārlietu, nevis aizsardzības ministra amatam, Kristovskis norādīja, ka partijas «Pilsoniskā savienība» (PS) valde paužot uzticību Dombrovska izvēlei un premjeru pilnībā atbalstot. Tāpēc pat neesot bijušas sarunas par veto tiesību izmantošanu amatu sadalīšanas laikā. «Mēs esam spēcīga, vienota komanda, kas apgāž izskanējušās bažas par mūsu nespēju vienoties,» sacīja politiķis.

«Vienotības» partijas «Jaunais laiks» (JL) līdere Solvita Āboltiņa, kura varētu ieņemt Saeimas priekšsēdētāja amatu, žurnālistiem atzina, ka šo valdības komandu priekšā gaidot grūts darbs, kurā nevarēšot iztikt bez padomiem un palīdzības. Āboltiņa neslēpa, ka būs domstarpības par dažādiem jautājumiem, bet par visu tikšot diskutēts un lēmumi pieņemti kopīgi.

Štokenbergs pauda prieku, ka Ēlerte jau ar pirmo piegājienu politikā tiek virzīta par ministri, Āboltiņa atzina, ka neviens nevarot apstrīdēt Ēlertes pieredzi kultūras jomā, turklāt pašreizējais kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) viņai būšot labs palīgs. Savukārt Kristovskis norādīja, ka Ēlerte esot ne mazāk kompetenta kultūras jomā kā Dālderis, un pauda gandarījumu, ka viņa piekritusi šim grūtajam pienākumam.

Pati Ēlerte norādīja, ka augsti vērtējot Dāldera paveikto krīzes laikā, un pauda cerību, ka viņš būs pirmais un labākais padomnieks. Ēlerte arī apgalvoja, ka kultūras joma viņai neesot sveša.

Runājot par pašreizējo aizsardzības ministru Imantu Lieģi (PS), kura vietā varētu stāties Kristovskis, Āboltiņa norādīja, ka arī parlamentā esot daudz ko darīt un viņš tur varēšot labi izmantot iegūto pieredzi.

Kā zināms, ZZS tiks atvēlētas sešas ministrijas.

ZZS jaunajā valdībā iegūs zemkopības, apvienotās vides un reģionālās attīstības, izglītības un zinātnes, labklājības, satiksmes un veselības ministra amatus.

«Vienotība» iegūs arī Saeimas priekšsēdētāja amatu, kuru varētu ieņemt partijas «Jaunais laiks» līdere Solvita Āboltiņa.

ZZS pārstāvji atzinuši, ka apvienoto Vides un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt pašreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis, bet Zemkopības ministriju turpinās vadīt Jānis Dūklavs.

Kā viens no satiksmes ministra amata kandidātiem minēts pašreizējais labklājības ministrs Uldis Augulis, taču netiek izslēgts, ka viņš varētu arī turpināt vadīt Labklājības ministriju.

ZZS ministru amatu kandidātus varētu paziņot šonedēļ vai pirmdien.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu