VVC: 25 jaunajiem deputātiem būs problēmas ar latviešu valodu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Valsts valodas centrs (VVC) secinājis, ka aptuveni 25 10.Saeimas deputātiem var būt problēmas ar latviešu valodas nepārvaldīšanu augstākajā līmenī.

Šāda situācija radusies, jo svītrota prasība pirms vēlēšanām pārbaudīt deputātu kandidātu reālās latviešu valodas lietošanas prasmes, raksta «Neatkarīgā».

Pirmajā 10.Saeimas sēdē ikvienam deputātam būs jākāpj parlamenta tribīnē un publiski jālasa solījums, kurā apņemas arī stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. VVC valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis norāda, ka tas vēl nebūs rādītājs jauno deputātu valodas prasmei, jo ikviens «iepriekš var trenēties teksta izlasīšanā un izrunāšanā. Cits jautājums, vai viņi sapratīs, ko lasa un kas ar to ir domāts».

VVC pārstāvji plāno tuvākajā laikā doties uz Saeimu, lai tiktos ar «Saskaņas centra» frakcijas vadītāju un runātu par ievēlēto deputātu valsts valodas prasmēm.

«Vajadzēs vienoties par laika posmu, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai deputāti iegūtu augstākā līmeņa valodas prasmes. Mēs piedalīsimies komisiju sēdēs un sekosim tam, vai deputāti zina latviešu valodu un māk to lietot. Ja samērīgā laikā nebūs nekādu panākumu vai deputāti vienkārši nerunās, rakstīsim lūgumu Saeimai, lai izdod administratīvai sodīšanai,» laikrakstam sacīja Kursītis.

VVC var sodīt valodas nepratējus ar naudas sodu no 25 līdz 50 latiem pirmo reizi, ja pieķer atkārtoti latviešu valodas nelietošanā, naudas sods ir no 100 līdz 200 latiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu