Urbanovičs vēl tikai apzinās, cik labi SC deputāti prot latviešu valodu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Apvienības «Saskaņas centrs» (SC) līderis Jānis Urbanovičs, kurš, visticamāk, šī politiskā spēka frakciju vadīs arī 10.Saeimā, līdz šim nav paguvis apzināt situāciju attiecībā uz valsts valodas prasmes līmeni jaunajā frakcijas sastāvā, taču to plāno izvērtēt.

Politiķis aģentūrai BNS norādīja, ka viņam pagaidām nekas nav zināms par Valsts valodas centra (VVC) speciālistu ieceri ar viņu tikties, lai pārrunātu latviešu valodas prasmes līmeni šī politiskā spēka pārstāvju vidū - ar deputātu centra pārstāvji vēl nav sazinājušies.

«Man nekas par to nav zināms - viņi runā tikai caur presi,» noteica parlamentārietis.

Vaicāts par savu redzējumu un iespējamajiem risinājumiem, Urbanovičs atzina, ka patlaban nav apkopojis informāciju par saviem jaunās frakcijas kolēģiem šajā jautājumā.

«Neesmu apzinājis [situāciju]. Satiksimies, pārrunāsim un tad arī apzināšu to,» atturīgs bija politiķis, norādot, ka tālākie pasākumi arī nav noteikti, kamēr nav skaidra pati situācija.

Jau vēstīts, ka VVC, iepazīstoties ar nākamajā parlamentā iekļuvušo deputātu sniegto informāciju Centrālajai vēlēšanu komisijai par valsts valodas pašvērtējumu, secinājis, ka aptuveni 25 deputātiem var būt problēmas ar latviešu valodas nepārvaldīšanu augstākajā līmenī. Par to piektdien vēsta laikraksts «Neatkarīgā».

Šāda situācija radusies, jo ir svītrota prasība pirms vēlēšanām pārbaudīt deputātu kandidātu reālās latviešu valodas lietošanas prasmes.

Otrdien, kad uz pirmo 10. Saeimas sēdi pulcēsies ievēlētie parlamentārieši, ikvienam būs jākāpj Saeimas tribīnē un publiski jālasa solījums, kurā apņemas arī stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. VVC valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis norāda, ka tas vēl nebūs rādītājs jauno deputātu valodas prasmei, jo ikviens «iepriekš var trenēties teksta izlasīšanā un izrunāšanā. Cits jautājums, vai viņi sapratīs, ko lasa un kas ar to ir domāts».

VVC pārstāvji arī plāno tuvākajā laikā doties uz Saeimu, lai tiktos ar SC frakcijas vadītāju un runātu par ievēlēto deputātu valsts valodas prasmēm, jo tieši lielākajai daļai no šīs partijas ievēlētajiem deputātiem uzrādītais latviešu valodas zināšanu līmenis nav augstākais.

«Vajadzēs vienoties par laika posmu, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai deputāti iegūtu augstākā līmeņa valodas prasmes. Mēs piedalīsimies komisiju sēdēs un sekosim tam, vai deputāti zina latviešu valodu un māk to lietot. Ja samērīgā laikā nebūs nekādu panākumu vai deputāti vienkārši nerunās, rakstīsim lūgumu Saeimai, lai izdod administratīvai sodīšanai,» norādījis Kursītis.

VVC var sodīt valodas nepratējus ar naudas sodu no 25 līdz 50 latiem pirmo reizi, bet ja latviešu valodas nelietošanā pieķer atkārtoti, naudas sods ir no 100 līdz 200 latiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu