Zatlers: nākamajai valdībai jāpaskatās uz valsts attīstību ilgtermiņā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nākamajai valdībai jāpaskatās uz valsts attīstību ilgtermiņā, intervijā žurnālam «Kapitāls» uzsver Valsts prezidents Valdis Zatlers.

«Vēlēšanas un jaunas valdības veidošana ir liels izaicinājums, atbildība un vienlaikus arī liela iespēja,» skaidro prezidents.

Viņš norāda, ka ir atšķirīga situācija, ja jaunu valdību veido, iepriekšējai krītot, jo tad ir skaidra situācija, kāpēc tā kritusi. Patlaban mēs par Saeimu un tās deputātiem nevaram teikt neko pozitīvu vai negatīvu, un novembrī parlaments sāks darbu ar neskaitāmām iespējām.

«Tas pats attiecas uz jauno valdību - tā ir iespēja skatīties uz valsts attīstību ilgtermiņā, ne tikai par to, kā nodzīvot šo ziemu, bet pat 10-15 gadu ilgā perspektīvā,» uzsver Valsts prezidents.

Viņš uzskata, ka lielā mērā valsts attīstība būs atkarīga no jaunās valdības un Saeimas izlēmības. Ar īstermiņa lēmumiem, kuri bija efektīvi krīzes laikā, būs par maz.

Lūgts komentēt, kādai jābūt Latvijas ekonomikai pēc desmit gadiem, Zatlers norāda, ka perspektīva ir uz vietējiem resursiem balstītām nozarēm - tranzītam, mežizstrādei un kokrūpniecībai, ķīmijas nozarei, pārtikas pārstādei un ražošanai.

«Šīs nozares veda Latviju ārā no krīzes un arī šobrīd veicina eksportu. Šobrīd redzam, ka pieaug uzņēmumu efektivitāte, tiek apgūti jauni eksporta tirgi, vairs neesam izvēlīgi šo tirgu meklējumos. Katras ģimenes un cilvēka mērķis, protams, ir celt savu labklājību, un atslēga šeit ir un būs iespējami augstas pievienotās vērtības produkti un pakalpojumi, ko spēsim pārdot ārvalstu tirgos,» akcentē Valsts prezidents.

Kā paraugu attīstībai viņš min Vāciju, Zviedriju, Somiju, kā arī Igauniju. «Tas ceļš, ko šīs valstis ir gājušas, saistīts ar lielu uzsvaru uz dažāda līmeņa izglītību, arī ieguldījumiem izpētē un attīstībā.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu