«Vienotība» un ZZS vienojas par nākamās valdības deklarāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sestdien pēc aptuveni četru stundu darba partiju apvienība «Vienotība» un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vienojās par nākamās valdības deklarāciju, pēc tikšanās ar ZZS žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Kā norādīja Dombrovskis, konceptuāli par valdības deklarāciju vienošanās ir panākta, tagad atlicis redakcionāli precizēt dokumentu un pirmdien, 1.novembrī, apstiprināt «Vienotības» un ZZS valdēs.

Svarīgākās problēmas, kuras nākamā valdība izvirzījusi kā prioritāras, saistītas ar valsts ekonomiku. «Tiks risināti jautājumi par ekonomikas stabilizācijas programmas turpināšanu un sekmīgu pabeigšanu, fiskālo disciplīnu, tāpat deklarācijā ietverti pasākumi ekonomiskās izaugsmes veicināšanai un virkne citu jautājumu dažādas jomās,» sacīja premjers.

Saistībā ar ekonomiskās izaugsmes veicināšanu, Dombrovskis sacīja, ka nākamās valdības laikā tiks mazināti administratīvie šķēršļi un ieviesta elektroniskā pārvalde, kā arī veicināta mazo un vidējo uzņēmumu attīstība, noritēs darbs pie investīciju piesaistes, ēnu ekonomikas apkarošanas.

«Tāpat deklarācijā vienojāmies, ka nākamā gada budžeta deficīts būs ne lielāks par 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2012.gadā - 3% no IKP. Savukārt par izmaiņām pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmē runāsim 2011.gada budžeta kontekstā,» sacīja Dombrovskis.

Premjers norādīja, ka valdības deklarācijā arī aprakstīti galvenie darba virzieni saistībā ar 2011.gada budžetu, tomēr tas nav detalizēti izstrādāts. Viņš norādīja, ka nākamā gada budžeta veidošanas galvenie virzieni paredz, ka trešdaļa no kopējā budžeta konsolidācijas apjoma tiks sasniegta ar nodokļu pasākumiem, bet divas trešdaļas ar izdevumu pasākumiem. «Deklarācijā precīzus skaitļus neesam iestrādājuši, atstājot zināmu manevra iespēju,» uzsvēra Dombrovskis.

Kā aģentūru LETA informēja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), deklarācijā akcentētas vairākas jomas, tajā skaitā labklājība un darba vietu radīšana, ekonomiskās attīstības stabilizācija uz ilgtermiņa pamatiem, virzība uz Rietumiem, ņemot vērā, ka Latvija ir Eiropas Savienības sastāvdaļa un NATO dalībniece, tāpat deklarācijā uzsvērta latviešu valodas nozīme, demogrāfisko jautājumu risināšana, kā arī citi sociālie jautājumi.

Pēc tikšanās ar «Vienotību» ZZS līdzpriekšsēdētājs un vides ministrs Raimonds Vējonis žurnālistus informēja, ka deklarācijas projekts paredz arī pakāpeniski izskatīt iespēju palielināt medicīnas jomai finansējumu ņemot vērā budžeta iespējas.

Vaicāts, vai pēc pirmdien paredzētās ZZS sēdes partija varētu neapstiprināt deklarāciju un nāksies atsākt sarunas par koalīcijas veidošanu, Vējonis uzsvēra, ka ZZS visus lēmumus pieņems pirmdien, kad arī tiks lemts par potenciālajiem ministru kandidātiem.

Tajā pašā laikā Dombrovskis norādīja: «Līdz šim esmu pazinis ZZS kā prognozējamu partneri un vienošanās par ministru amatu sadali panākta jau šonedēļ, kā arī vairākkārt esmu saņēmis apliecinājumu no Vējoņa kunga, ka vienošanās paliek spēkā.»

Jau ziņots, lai pabeigtu jaunās valdības deklarācijas projektu, ko Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien apņēmies iesniegt Valsts prezidentam Valdim Zatleram, šodien tika sasaukta koalīcijas partneru darba grupu sanāksme.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu