Politologs: Latvijā, lai kļūtu par ministru, svarīga ir pazīšanās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Politiskās partijas un to izvirzītie ministru kandidāti ir vāji, vērtējot potenciālos valdības pārstāvjus no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), aģentūrai LETA sacīja politologs Andris Runcis.

Viņš pauda viedokli, ka katrā valdības sasaukumā no vienas jomas uz citu «rotē» vieni un tie paši ministri un tas liecina, ka partiju kadri ir vāji un politiskajām apvienībām nav ko likt iepriekšējo ministru vietā.

«Ministru «rotēšana» no vienas jomas uz citu raksturīga ne tikai ZZS, bet arī citām partijām, un tas liecina, ka tās ir vājas,» sacīja Runcis.

«Citviet ārvalstīs vērojams, ka par valsts amatpersonām kļūst cilvēki, kas sākuši darbu no zemākām aprindām, piemēram, bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerūns vai Leiboristu partijas līderis, bijušais premjerministrs Gordons Brauns. Pie mums, lai kļūtu par ministru, pietiek, ja kandidāts ir labi pazīstams attiecīgās partijas politiķiem, piemēram, kopā studējuši vai mācījušies skolā,» sacīja politologs.

Vērtējot ZZS izvirzītos ministru amatu kandidātus, Runcis norādīja, ka lielu pārsteigumu pretendenti neizraisa. Pēc viņa uzskatiem, svarīgi, lai ministrs būtu ne tikai nozares speciālists, bet arī labs menedžeris, kā arī spētu raudzīties uz attiecīgo jomu kopumā un vērtēt to neitrāli.
«Mums jau ir bijuši ārsti veselības ministra amatā, un pieredze rāda, ka tas nav bijis labākais variants,» sacīja Runcis. Viņš arī pauda šaubas, vai, piemēram, izglītības un zinātnes ministram palīdzētu iepriekšējā darba pieredze galvenokārt kā skolotājam - tā varot pat traucēt «kā klapes uz acīm», liedzot raudzīties uz nozari kopumā.

Kā pozitīvu piemēru politologs minēja līdzšinējo labklājības ministru Uldi Auguli, kas pašreiz tiek virzīts satiksmes ministra amatam un kuram ir ekonomista izglītība - tātad sapratne par vadīšanu.

Ja ministra kandidāts iepriekš saimniekojis kādā iestādē valsts reģionos, pastāv iespēja, ka, pildot amata pienākumus, ministrs vairāk centīsies attīstīt nozari savā rajonā, savā iepriekšējā darbavietā - slimnīcā vai skolā, bažas pauda politologs.

Kā priekšrocību ministru amatu kandidātiem, kas pašreiz jau strādā attiecīgajās ministrijās, Runcis minēja nozares pārzināšanu. «Šie cilvēki saprot savu nozari, un tas ir pozitīvi, jo nepietiek tikai ar pāris dienām, lai apgūtu jaunu nozari,» sacīja politologs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu