KNAB: kopā vēlēšanām tērēti 3,6 miljoni. Neviena partija nav pārtērējusi limitu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Visas politiskās organizācijas, kas piedalījās 10.Saeimas vēlēšanās, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) likumā noteiktajā termiņā iesniegušas deklarācijas par vēlēšanu ieņēmumiem un izdevumiem. Partiju un to apvienību iesniegtā informācija liecina, ka tās ir ievērojušas likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus, portālu «Apollo» informēja KNAB.

Kā liecina deklarācijās norādītā informācija, visas 13 politiskās partijas un to apvienības, kas bija iesniegušas savus deputātu kandidātu sarakstus 10.Saeimas vēlēšanām, priekšvēlēšanu aģitācijai kopumā iztērējušas 3,6 miljonus latu.

Vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas liecina, ka vislielāko summu jeb gandrīz 95% no ar likumu noteikto izdevumu ierobežojumu apmēra izlietojuši divi politiskie spēki: 541 558,95 latus priekšvēlēšanu aģitācijai izmantojusi politisko partiju apvienība «Saskaņas centrs», tādējādi sasniedzot 94,81%, savukārt politisko partiju apvienība «Par labu Latviju» - 541 022,58 latus jeb 94,71% no ierobežotajiem izdevumiem. Kā kopējos vēlēšanu izdevumus partiju apvienības norādījušas attiecīgi 711 323,40 latus un 1 030 659,99 latus.

Politisko partiju apvienība «Vienotība» vēlēšanu izdevumos norādījusi 966 443,88 latus, no kuriem 471 009,37 lati jeb 82,46% - no pieļaujamā izdevumu apmēra.

73,03% jeb 417 168,64 LVL no limitētajiem priekšvēlēšanu izdevumiem tērējusi politisko partiju apvienība «Zaļo un Zemnieku savienība» (ZZS). Visi ZZS vēlēšanu izdevumi bijuši 509 816,05 lati.

Gandrīz 15% jeb 82 072,36 latus no likumā atļautajiem līdzekļiem izlietojusi partija «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā».

Pārējie astoņi politiskie spēki tērējuši mazāk kā divus procentus no ar likumu ierobežotajiem izdevumiem.

KNAB veiks vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi un ne vēlāk kā līdz nākamā gada maijam par visās iesniegtajās deklarācijās atklātajiem politisko organizāciju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem, kā arī par pasākumiem, kas veikti to novēršanai, informēs sabiedrību vienlaikus.

Lai veiktu vispusīgu un objektīvu pārbaudi, KNAB izvērtēs partiju iesniegtos grāmatvedības attaisnojuma dokumentus, salīdzinās partiju iesniegtos datus ar KNAB rīcībā esošo informāciju un saņemtajām sūdzībām, kā arī veiks citas darbības, lai izvērtētu politisko spēku priekšvēlēšanu aģitācijai tērēto līdzekļu apmēru un atbilstību likuma prasībām.

Šī gada priekšvēlēšanu periodā katrs politiskais spēks drīkstēja izlietot ne vairāk kā 571 211,72 latus jeb 38,32 santīmus uz vēlētāju par reklāmas izvietošanu, pasta (arī elektroniskā pasta) pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī par labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot dāvinājumus (ziedojumus).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu