Sievietes, kuras vīrieši nesaož

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: scanpix/REUTERS

Ja divi cilvēki ir satuvinājušies, teiciens «viņi ir saostījušies» ir īsti vietā. Ķermeņa smarža mēdz izraisīt simpātijas vai antipātijas. Mēs zibenīgi izlemjam: «Tu man patīc», jo katram no mums degunā ir sīks papildu ožas orgāns. Šā orgāna uzdevums ir sniegt pirmo smaržu iespaidu, kam ir liela nozīme mīlestībā un seksualitātē.

Turklāt sievietes oža gandrīz visās jomās ir daudz pārāka par vīrieša ožu, tas attiecas arī uz ķermeņa smaržām. Šā dzimuma nosacītā atšķirība izveidojas tikai pubertātes laikā. Iepriekš meiteņu un zēnu ožas spējas ir apmēram vienādas. Pie visa vainojami sievišķie dzimumhormoni, piemēram, estrogēns. Tāpēc sieviešu ožas spēja ovulācijas — un augsta estrogēna līmeņa — laikā ir visasākā.

Pēc klimaktērija sieviešu deguns vairs nav tik jutīgs, jo estrogēna līmenis krītas. Tiesa gan, arī tad sievietes smaržas uztver un atšķir labāk nekā viņu vecuma vīrieši. Zinātnieki cilvēkiem atklājuši vairāk nekā 50 feromonu. Tās ir ļoti tīras ķīmiskas substances ķermenī radušās smaržvielas cilvēkiem un dzīvniekiem. Pie feromoniem pieder, piemēram, dzimumtieksmi rosinošas vielas.

Sevišķi labs deguns sievietei ir vajadzīgs, kad viņa meklē piemērotu partneri, ar kuru vēlētos bērnus. Parasti daba to atrisina optimāli: katrs cilvēks izplata smaržu, ieskaitot raksturīgos feromonus, un šo smaržu ietekmē viņa ģenētiski noteiktā aizsargsistēma. Sievietēm ļoti pievilcīgi un seksuāli iekārojami šķiet vīrieši, kuru imūnsistēma stipri atšķiras no viņējās. Tā viņas pilnīgi neapzināti paplašina savu pēcnācēju aizsargsistēmas spektru. Ja vīrieša un sievietes imūnsistēma ir pārāk līdzīga, daba jau iepriekš brīdina: uzmanību, kaut kas nav tīrs! Un sievietes nicīgi sarauc smalko degunu.

Lai to pierādītu, Andreass Hejs, Minhenes universitātes evolūcijas psihologs, veica pētījumus ar sievietēm, kurām bija jāvērtē vīriešu T krekli. Viņš atklāja, ka par patīkamiem atzīst to vīriešu kreklu smaržu, kas neatbilst vērtējošo sieviešu imūnstruktūrai. Vienlaikus patīkamā smarža tika uztverta kā seksuāli uzbudinoša. Imūnģenētiski līdzīgu vīriešu T kreklu smarža pārbaudāmajām šķita nepatīkama un seksuāli neuzbudinoša.

Starp citu, todien dalībnieces nebija lietojušas pretapaugļošanās tabletes. Jo savādā kārtā sievietes, kuras dzer pretapaugļošanās tabletes, izturas gluži otrādi. Viņām imūnģenētiski līdzīgu vīriešu smarža šķiet patīkama; ir pilnīgi skaidrs, ka tabletes nomāc viņu dabas dotās atšķiršanas spējas. Pārtraucot lietot tabletes, var rasties sarežģījumi — sliktākajā gadījumā sieviete piepeši vairs nespēj paciest savu vīru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu