Līgotājiem der kārtīgi bruņoties pret odiem (4)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai gan odu kodumu dēļ ātro palīdzību sauc reti, no asinskārajiem kukaiņiem īpaši ieteicams sargāt bērnus. Tuvojoties Jāņiem, mediķi dod praktiskus padomus - kā izvairīties no odu uzlidojumiem un ko darīt, kad tie savu darbiņu jau padarījuši?

"Odu kodumu dēļ ātro palīdzību sauc reti, taču šogad vienu gadu vecu bērniņu uz slimnīcu jau aizvedām," laikrakstam "Neatkarīgā" saka Sarmīte Villere, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra vadītāja vietniece operatīvajā darbā.

 Villere skaidro, ka no odu kodumiem īpaši cieš tie bērni, kuriem ir nosliece uz alerģijām. Pēc odu kodumiem viņiem uzmetas lielas pumpas, tās ir niezošas, un, ja koduma vietu ir daudz, mēdz paaugstināties arī temperatūra.

Viņa uzsver, ka "attiecībās ar odiem" vissvarīgākā ir profilakse – lai tie nesakož. Tas nozīmē, pirmkārt, apģērbties tā, lai ķermenis ir aizklāts, – ja laiks ir silts, tas var būt arī kokvilnas krekliņš ar garām piedurknēm. Un, otrkārt, labi palīdz speciālie uzsmidzināmie vai uzsmērējamie līdzekļi (aerosoli, rullīši, želejas), kas odiem nepatīk. Tie iegādājami gan aptiekās, gan lielveikalos, arī degvielas uzpildes stacijās.

Ja līdz šim nekas no tāda veida līdzekļiem nav lietots, ar kaut ko ir jāsāk, – uzskata mediķe. Viņa pati kādos Jāņos izmēģinājusi pretodu līdzekli Autan – esot labs, bet šogad dzirdējusi labas atsauksmes arī par Latvijā ražoto Odiņu. Taču noteikti nav tā, ka viens līdzeklis ir visefektīvākais, – cīņā pret asinssūcējiem katram ir jāatrod pašam savs. Tiesa, nevajadzētu aizmirst, ka speciālie aizsardzības līdzekļi nav mūžīgas iedarbības – tie atbaida nevēlamos kukaiņus vidēji no četrām līdz astoņām stundām.

Jāņos iesaka bērnus atstāt mājās

Taču attiecībā uz ballēšanos visas Jāņu nakts garumā viņa domā, ka maziem bērniem varbūt ilgtermiņā ārā nevajadzētu uzturēties. "Kamēr ugunskurs nav kārtīgi iekūries, odi tiešām mācas virsū kā nelabie. Par to tiešām ir nopietni jāpadomā, un varbūt mazos bērnus labāk atstāt omei – istabā, kur logam priekšā ir siets pret insektiem.

Arī galvassegu nevajadzētu aizmirst, jo, ja odu ir daudz, tie var piesūkties jebkurā vietā. Taču pretodu līdzekļus nevajag izsmidzināt matos. "Lai arī bērniem domātie līdzekļi ir saudzējoši, jebkura ķīmiska viela var izraisīt alerģisku reakciju. Varbūt pirmajā reizē nekas nebūs, taču, saskaroties ar to atkārtoti, alerģija var rasties," iesaka ārste.

Ja nu tomēr no asinskārajiem radījumiem nesanāk izsprukt un niez kā traks, labs palīgs esot Fenistil gels, iesaka  Villere. Tas ir atvēsinošs, alerģiju un niezi mazinošs.

Cīnoties ar odiem, der ievērot priekšrakstus:

- aerosolus nesmidzināt uz ķermeņa ādas atklātajām daļām, izvairīties no ieelpošanas, nelietot uz savainotām ķermeņa daļām un neizsmidzināt atklātas liesmas tuvumā;

- pirms ēterisko eļļu lietošanas grūtniecības laikā obligāti konsultēties ar ārstu;

- pretodu sveces nevajadzētu kūpināt istabā – jutīgākiem cilvēkiem tās var izraisīt alerģiju; tās izmantojamas tikai dārzā, uz terases, uz balkona.

Vecmāmiņas recepte

- Ņem nelielu saujiņu krustnagliņu, pārlej ar pāris glāzēm ūdens un vāra apmēram pusstundu; nokāš un atdzesē. Ar šo dabisko novārījumu var ierīvēt visu, kur vien odam varētu būt iespēja piesūkties.

- Nekaitīgs arī bērniem.

- Uzglabājams ne ilgāk par 4 dienām, pēc tam jāgatavo jauns.

Latvijā ražoti pretodu līdzekļi

- Out – aerosols atbaidīšanai un aizsardzībai pret asinssūcēju kukaiņu – odu, dunduru, mušiņu, ērču un knišļu kodieniem (100 ml/Ls 1,73).

- Maga – efektīvs profilaktisks atbaidīšanas līdzeklis pret odiem, ērcēm, mušām, dunduriem; nelietot bērniem līdz 3 gadu vecumam; nesmidzināt tieši uz sejas, bet uz rokām un tad uzsmērēt uz sejas; ieteicamais laika intervāls atkārtotai lietošanai – 3 stundas (50 ml/Ls 1,72).

- Odiņš – līdzeklis pret odiem, kas atbaida arī mušas, dundurus, ērces, moskītus un knišļus. Dabas vielu kompozīcija, kas satur dabiskās ēteriskās eļļas: dižegļu, eikaliptu, piparmētru un krustnagliņu eļļu, nesatur sintētiskās vielas, tāpēc ieteicams ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem (15 ml/Ls 1,32).

- Citronellas ēteriskā eļļa + persiku kauliņu eļļa – šo brīnumlīdzekli piedāvā BBfactory, tā pagatavošanai nepieciešamas tikai divas izejvielas, kuras sajaucot (1:9) tiek iegūts efektīvs maisījums, kas pieaugušajiem, bērniem un mājdzīvniekiem palīdzēs atvairīt odus (tos atbaida citronellas asais aromāts), kā arī remdēs niezi (eļļai piemīt antiseptiskas īpašības), ja kāds insekts tomēr būs iekodis (citronellas ēteriskā eļļa 5 ml/Ls 1,30; persiku kauliņu eļļa 125 ml/Ls 3,50).

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu