Prokurors: Vaškevičs kukuļus devis vairākkārt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien apcietinātais Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieks Vladimirs Vaškevičs kukuļus devis augstai Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai un tas noticis vairākkārt, žurnālistiem šodien pēc tiesas sēdes pastāstīja kriminālprocesa uzraugošais prokurors Arvis Miglāns.

Konkrētais kriminālprocess esot sākts šā gada janvārī, un izmeklēšanas laikā veiktas vairākas operatīvās darbības, tostarp fiksēts, ka Vaškevičs atkārtoti dod kukuļus.

Prokurors bija ļoti atturīgs, atbildot uz jautājumiem par iespējamo kukuļu saņēmēju, tomēr viņš norādīja, ka tā ir augsta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersona, kuras pakļautībā atrodas vai vismaz atradās operatīvie darbinieki.

Kāpēc Vaškevičs vērsies tiesībsargājošajās iestādēs ar iesniegumiem par to, ka pret viņu tiek gatavotas provokācijas, prokuroram minējumu nav. Miglāns uzsvēra, ka Vaškevičs pats ir bijis operatīvais darbinieks, tāpēc labi pārzina šos procesus.

Taču pēc aizturēšanas Vaškevičs prokuroram atteicies komentēt savu iesniegumu par iespējamām provokācijām. Miglāns arī uzsvēra, ka kukuļu devēju jebkurā gadījumā būtu grūti provocēt, citādi būtu ar kukuļa ņēmēju.

Jau ziņots, izmeklētājiem ir aizdomas, ka Vaškeviča iespējami dotais kukulis kādai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai varētu būt tikai viens no daudziem gadījumiem - kā «regulārais maksājums», liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Šī kukuļa došanas epizode arī varētu būt tikai viens posms garākā ķēdē. Pastāv gan varbūtība, ka daudz vairāk iesaistīto personu notvert un tiesāt neizdosies, jo izmeklētāji šaubās, ka Vaškevičs būšot ar mieru plaši dalīties ar informāciju.

Kāds avots Saeimā aģentūrai LETA atzina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) savāktie pierādījumi Vaškeviča aizturēšanai esot pārliecinoši un varētu būt pietiekami viņa notiesāšanai, jo cilvēkam ar šādu reputāciju tāpat vien un bez pamata neviens klāt ķerties nevēlētos.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien nolēma Vaškevičam kā drošības līdzekli noteikt apcietinājumu.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju Vaškeviču KNAB darbinieki 31.janvāra vakarā aizturēja kriminālprocesā par kukuļdošanu lielā apmērā. Kā informēja KNAB, neidentificējot aizturēto, vairāk nekā 50 000 eiro (35 000 latu) kukulis dots Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām.

Kā aģentūrai LETA otrdien pastāstīja Vaznis, Vaškeviča rīcībā bija nonākusi informācija, ka pret viņu tiekot gatavota provokācija. Būdams nobažījies, ka tas varētu būt kārtējais atentāts, ierēdnis pirmdien ap plkst.14 vērsies ar iesniegumiem prokuratūrā, KNAB un pie finanšu ministra Andra Vilka (V).

Tikmēr aģentūras LETA rīcībā ir nonācis Vaškeviča prokuratūrai, KNAB un Vilkam adresētā iesnieguma teksts. Tajā teikts: «Manā rīcībā ir nonākusi informācija, ka pret mani tiek atkārtoti gatavota ievērīga provokācija, kuras mērķis ir panākt, lai es zaudētu pašreizējo darba vietu FM vai arī pat mani fiziski likvidēt. Manā rīcībā ir iespējamo personu vārdi, kas pret mani veic šīs pretlikumīgās darbības, - KNAB darbinieks J.Jurašs, Militārās pretizlūkošanas dienesta darbinieks Maigurs Strīķis un SAB darbinieks A.Sparāns, kurš jau figurē lietā par manas automašīnas spridzināšanu.»

«Ņemot vērā apstākli, ka pret mani jau ir ticis rīkots atentāts 2007.gada 1.maijā un tikai laimīgas sagadīšanās pēc esmu palicis dzīvs, tas, ka mani regulāri novēro un izseko un ka mīklainos apstākļos ir bez vēsts pazudis mans advokāts Ainārs Platacis, tikai apliecina manā rīcībā esošās informācijas patiesumu,» iesniegumā finanšu ministram, ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un KNAB priekšniekam Normundam Vilnītim raksta Vaškevičs.

«Pretējā gadījumā sanāk situācija, ka zināmi personāži, strādājot tiesībsargājošajās institūcijās, izmantojot sev piešķirtās pilnvaras un iespējas, pretlikumīgi un savtīgās interesēs tās izmanto noziedzīgu mērķu vai noziedzīgu grupējumu labā,» raksta Vaškevičs.

Viņš lūdzis pienācīgā veidā reaģēt uz iesniegumu, sākt pārbaudes kompetences ietvaros un sniegt informāciju par pārbaužu rezultātiem.

Vairākas stundas pēc iesniegumu iesniegšanas, ap plkst.20, Vaškevičs devies uz advokātu biroju Duntes ielā. Tai brīdī KNAB darbinieki ierēdni aizturējuši. «Iesita viņam pa galvu, nolika viņu uz automašīnas «kapota» un aizturēja viņu,» aģentūrai LETA atstāstīja Vaznis.

Notikuma vietā KNAB darbinieki veikuši kratīšanu automašīnā «Subaru Impreza», ar kuru pārvietojies Vaškevičs. Tai pašā laikā KNAB darbinieki ieradušies arī Vaškeviča dzīvesvietā Strautu ielā, kur tobrīd atradusies viņa šķirtā sieva Ināra Vilkaste. Pēc Važņa teiktā, KNAB darbinieki esot pārkāpuši pāri sētai un ar beņķi mēģinājuši izsist mājas logu, bet tas neesot izdevies. Vilkaste KNAB darbiniekus ielaidusi iekšā un piezvanījusi Vaznim. Vaznis devies pie Vilkastes. Tad, ap plkst.21.30, sākusies kratīšana Strautu ielas mājā, kas beigusies ap plkst.4 no rīta.

Tai pašā laikā bez paša Vaškeviča vai viņa advokātu klātbūtnes notikusi kratīšana arī aizturētā ierēdņa kabinetā FM un Vilkastes dzīvoklī Jūrmalā. Tikmēr Vaškevičs ievietots Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietā Čiekurkalnā.

No Vilkastes un Vaškeviča dzīvesvietas Strautu ielā KNAB darbinieki kratīšanas laikā esot izņēmuši skaidru naudu eiro banknotēs, bet cik daudz, to Vaznis precīzi nevarēja pateikt. Atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, vai tie varētu būt vairāki tūkstoši eiro, Vaznis sacīja: «Varbūt, ka vairāki tūkstoši.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu