Bijušais VID ģenerāldirektors: Vaškeviča aizturēšana ir šovs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns viņa kādreizējā vietnieka, patlaban no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča aizturēšanu uzskata par šovu un saista ar cīņu par ietekmi.

«Es redzu šo šovu kā cīņu par ietekmi,» aģentūrai LETA sacīja Jakāns, gan sakot, ka nevar uzreiz pateikt, starp ko šī cīņa par ietekmi notiek. Jakāns uzsvēra, ka, viņaprāt, ir pietiekami daudz cilvēku, kas nebūt nav priecīgi, ka Vaškevičam ir tik liela ietekme.

Jakāns atgādināja, ka laikā, kad FM vadīja tagadējais premjers Valdis Dombrovskis (V), tieši Vaškevičam tika uzticēts veidot Muitas kriminālpārvaldi (MkrP), ko viņš arī izdarīja.

Kad Vaškevičam anulētas pielaides valsts noslēpumam, viņš no MkrP vadības atcelts un iecelts VID ģenerāldirektora vietnieka postenī, bet pēc tam, kad Jakāns veicis VID reorganizāciju, Vaškevičs ticis pilnībā atstatīts no lietām, kas saistītas ar MkrP un Finanšu policiju, proti, viņš iecelts Administratīvās pārvaldes vadītāja postenī.

Šo Jakāna lēmumu par Vaškeviča iecelšanu Administratīvās pārvaldes vadītāja krēslā atcēlis toreizējais finanšu ministrs Einars Repše (JL), kurš arī akceptējis Vaškeviča iecelšanu nozīmīgajā FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka postenī, atgādināja Jakāns.

Viņš arī piebilda, ka FM departamentam, kura vadībā līdz šim bijis Vaškevičs, nav analoga veidojuma ne Eiropas, ne pasaules līmenī un, esot departamenta vadībā, Vaškevičam faktiski bijušas iespējas pie sevis saukt gandrīz ikvienu VID darbinieku, kā arī noteikt Ieņēmumu dienesta politiku, tostarp kadru jautājumos.

Vaškeviča aizturēšanu un tai sekojošo apcietināšanu Jakāns raksturoja kā mēģinājumu atbrīvoties no Vaškeviča kā no FM ierēdņa.

«Es neredzu iespējas, arī viņam labvēlīga iznākuma gadījumā, vairs strādāt FM, VID vai ar šo nozari saistītās jomās,» sacīja Jakāns.

«Šajā lietā ir stipri vairāk jautājumu nekā atbilžu,» prātoja Jakāns, pieļaujot iespēju, ka tagadējam finanšu ministram Andrim Vilkam (V) ir visai mazas zināšanas par to, kā pareizi atbrīvoties no darbinieka, līdz ar to, iespējams, izmantots šāds šovs.

Jakāns izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai viņam, vadot VID, bijušas aizdomas par iespējamām kādām nelikumīgām darbībām, ko varētu būt veicis Vaškevičs, uzsverot, ka, būdams VID vadītājs, viņš vairākkārt lūdzis informāciju par Vaškeviču KNAB, bet vienīgā informācija, ko KNAB viņam sniedzis, bijusi par Vaškeviča veiktajiem pirkumiem ar kredītkarti.

Par Vaškeviču arī pašā VID bijušas vairākas pārbaudes, turklāt pirmās no tām veiktas jau pirms kādiem gadiem trīspadsmit. Jakāns neatcerējās, par ko bijušas šīs pārbaudes saistībā ar Vaškeviču, kurš VID struktūrās strādājis kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Jakāns piebilda, ka jau vismaz nedēļu pirms aizturēšanas «visa Rīga burbuļoja», ka kaut kas notiks un Vaškevičs, iespējams, tiks aizturēts, taču šobrīd nevienam nav skaidrs, kāpēc, jo medijos ir nonākusi pretrunīga informācija.

Turklāt pie pareizas izmeklēšanas darba organizācijas iestādes [VID] vadītājam būtu jāzina, vai kukulis dots viņa pārraudzītās iestādes amatpersonai vai darbiniekam, taču šobrīd iznāk, ka šis darbinieks turpina strādāt, atzīmēja Jakāns.

LETA jau ziņoja, ka KNAB šonedēļ aizturēja Vaškeviču aizdomās par 50 000 eiro (35 000 latu) kukuļdošanu, iespējams, kādai VID amatpersonai. Tiesa viņam piemēroja apcietinājumu. KNAB un arī paša Vaškeviča advokāti iepriekš nekonkretizēja viņam izvirzītās apsūdzības. Advokāti norādīja, ka Vaškevičs tās neatzīst.

VID līdz šim arī nav saņēmis informāciju no KNAB par kāda tā darbinieka iespējamo saistību ar Vaškeviča doto kukuli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu