Kratīšanā pie Vaškeviča izņemti dokumenti par uzņēmēju Počtovoju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kratīšanā pie aizturētā Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča izņemti dažādi dokumenti par uzņēmēju Vjačeslavu Počtovoju, kurš iepriekš vairākkārt nonācis likumsargu redzeslokā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Gan par Počtavoja, gan citu personu saistību ar kukuļdošanas lietu plašāka informācija netiek izpausta. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), norādot uz izmeklēšanas interesēm, nekādus komentārus par šo kriminālprocesu nesniedz.

Latvijas Televīzijas raidījums «De facto» iepriekš vēstīja, ka Vaškeviča kabinetā izmeklētāji varētu būt atraduši ziņas, ko aizturētais ierēdnis vācis saistībā ar uzņēmumiem un to amatpersonām, tostarp, izdrukas no VID un muitas sistēmām.

Počtovojs pirms desmit gadiem bija iesaistīts krimināllietā par kontrabandas degvielas tirdzniecību un krāpšanu. Viņš tolaik bija kādas naftas produktu tirdzniecības firmas direktors. Policija sākotnēji Počtovoju kopā ar četrām citām personām atzina par aizdomās turamajiem, taču, lietai nonākot tiesā, viņš starp apsūdzētajiem vairs nebija.

Savukārt 2009.gada rudenī kriminālpolicija uzlikusi arestu Počtovojam piederošajiem 46,6% SIA «Baltik Oil Group» daļu, jo viņš tiek turēts aizdomās par krāpšanu un viltotu preču tirgošanu.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūru LETA informēja, ka policija joprojām izmeklē šo procesu, kurā Počtovojs ir atzīts par aizdomās turamo. Kriminālprocess ir sākts pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem.

KL 177.panta 3.daļa paredz sodu par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Sods par šādu noziegumu ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 13 gadiem vai naudas sods līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tāpat Počtovojs tiek turēts aizdomās pēc KL 206.panta 2.daļas - par preču zīmes nelikumīgu izmantošanu, viltošanu vai viltotas zīmes apzinātu izmantošanu vai izplatīšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums un ja šīs darbības izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu likumpārkāpumu vainīgajai personai tiesa var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz trim gadiem vai bez tā.

«Baltik Oil Group» patlaban jau ir maksātnespējīga. Uzņēmuma administratore Inese Lamasa aģentūrai LETA atzina, ka Počtovoju tuvāk nepazīst, redzējusi viņu tikai vienu reizi tiesā, kas lēma par maksātnespēju.

Neoficiāli zināms, ka kukuļdošana varētu būt saistīta ar kāda Rīgas ostas termināļa - iespējams, SIA «Kravu termināls» - darbību, kura līdzīpašnieks Vasīlijs Rožkovs bijis arī futbola klubu «Blāzma» prezidents. «Kravu termināla» direktors Jānis Gribusts biznesa portālam «Nozare.lv» 3.februārī gan apgalvoja, ka uzņēmums nav saistīts ar Vaškeviča aizturēšanas lietu, tāpat tam neesot arī nekādu problēmu attiecībās ar VID.

Kriminālprocesu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns pēc Vaškeviča apcietināšanas teica, ka kukuļi augstai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai doti vairākkārt. Kriminālprocess esot sākts šā gada janvārī, un izmeklēšanas laikā veiktas vairākas operatīvās darbības, tostarp fiksēts, ka Vaškevičs atkārtoti dod kukuļus.

Prokurors bija ļoti atturīgs, atbildot uz jautājumiem par iespējamo kukuļu saņēmēju, tomēr viņš norādīja, ka tā ir augsta VID amatpersona, kuras pakļautībā atrodas vai vismaz atradās operatīvie darbinieki. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kukulis, iespējams, dots VID ģenerāldirektora vietniekam muitas jomā Tālim Kravalim. Viņš gan aģentūrai LETA sacīja, ka nevar apstiprināt šo informāciju un no sīkākiem komentāriem atturējās.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiāla informācija liecina, ka izmeklētāji ierakstījuši vismaz vienu Vaškeviča un Kravaļa sarunu, kas notikusi netālu no VID ēkas. Portāls «Pietiek.lv» vēsta, ka Kravalim piemērota liecinieka aizsardzība.

Kā ziņots, Vaškevičs aizdomās par vairāk nekā 50 000 eiro kukuļa došanu tika aizturēts 31.janvārī. Vaškevičam ir piemērots aizdomās turamas personas statuss. Rīgas Centra rajona tiesa izlēma viņam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.

Vaškeviča advokāts Aloizs Vaznis pēc tiesas sēdes norādīja, ka, viņaprāt, tiesas lēmums ir nepamatots un tiks pārsūdzēts. Ierēdnis savu aizturēšanu uzskata par provokāciju, kukuļus nevienam neesot devis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu