Panākta vienošanās par budžeta konsolidāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Koalīcija šodien pamatā panākusi vienošanos par nepieciešamo 50 miljonu latu konsolidāciju valsts budžetā, šodien pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Pēc Dombrovska teiktā, rīt, 22.februārī, paredzēta ārkārtas koalīcijas sēde, kurā tiks panākta gala vienošanās, lai šos konsolidācijas pasākumus varētu skatīt Ministru kabineta sēdē.

Premjers par atsevišķiem priekšlikumiem neizteicās, norādot, ka tie tiek precizēti un gala saraksts būšot pēc rītdienas sēdes. Dombrovskis norādīja, ka budžetu iecerēts grozīt atbilstoši grafikam, līdz Lieldienu starpsesiju pārtraukumam Saeimā, lai grozījumi varētu stāties spēkā no 1.maija.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) atzina, ka lielākie konsolidācijas pasākumi būs uz nodokļu paaugstināšanas rēķina, tomēr tiekot diskutēts arī par iespējamiem samazinājumiem izglītībā un citās jomās.

Vilks norādīja, ka tiek diskutēts par akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholam un tabakai, to izlīdzinot ar kaimiņvalstīm un pietuvinot Eiropas Savienības līmenim. Viņš pauda uzskatu, ka labāk paaugstināt akcīzi alkoholam un tabakai, nevis dīzeļdegvielai. «Šīs summas būs pietiekami lielas, lai palīdzētu konsolidācijai,» sacīja finanšu ministrs.

Vilks arī atzina, ka notiekot diskusijas par samazinātajām pievienotās vērtības nodokļa likmēm medicīnā.

Pēc finanšu ministra teiktā, izglītības jomā varētu ietaupīt uz dublējošajām programmām augstskolās. «Pieprasījums ir mainījies, un valstij jādomā, kādas programmas atbalstīt,» sacīja Vilks.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis par panākto vienošanos bija diezgan priecīgs un slavēja Finanšu ministrijas darbu, norādot, ka tā esot pastrādājusi diezgan produktīvi.

Brigmanis arī pauda gandarījumu, ka budžeta konsolidācijas pasākumi neskar pensijas, skolotāju algas un subsīdijas lauksaimniekiem.

Jau ziņots, ka, pēc starptautisko aizdevēju prasībām, 2011.gada budžeta konsolidācija jāveic 50 miljonu latu apmērā. Līdz šim koalīcijas partneri - Zaļo un zemnieku savienība un «Vienotība» - bija vienojušies par konsolidāciju 39 miljonu latu apmērā.

Kā paredzamie konsolidācijas pasākumi tika minēti ēnu ekonomikas apkarošana, nebanku kreditēšanas nodeva, akcīzes nodokļa paaugstināšana, paaugstināti nodokļi azartspēlēm un izdevumu samazināšana valsts pārvaldē.

Vilks šodien biznesa portālam «Nozare.lv» pastāstīja, ka koalīciju veidojošās partijas «Vienotība» priekšlikumi nepieciešamo atlikušo 11 miljonu latu konsolidācijai paredz akcīzes nodokļa palielināšanu stiprajam alkoholam un cigaretēm.

«Esam plānojuši atsevišķu nodokļu un nodevu izmaiņas. Atteicāmies no domas par akcīzes nodokļa celšanu dīzeļdegvielai,» skaidroja Vilks.

Viņš norādīja, ka akcīzes nodokli stiprajam alkoholam plānots palielināt no 890 līdz 940 latiem par 1000 litru. Pēc «Vienotības» plāniem, tas ienestu papildus 4,5 miljonus latu.

Tāpat priekšlikums paredz cigarešu nodevas palielināšanu no 48 latiem līdz 52 latiem par 1000 cigarešu, kā arī kāpināt akcīzi smēķējamai tabakai no 29 latiem līdz 34 latiem par kilogramu. Tabakas un cigarešu nodevu paaugstināšana budžetam, pēc «Vienotības» aplēsēm, sniegtu papildus deviņu miljonu latu ienākumus.

Vienlaikus plānots palielināt azartspēļu nodevas, kā arī atteikties no atvieglojumiem dabasgāzes maksājumiem, taču saglabājot nemainīgu vai pat samazinot 15,6% akcīzi dabasgāzei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu