Zatlers: ar budžeta grozījumu pieņemšanu nav jāvilcinās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ar šā gada valsts budžeta grozījumu pieņemšanu nav jāvilcinās un tie jāpieņem maksimāli ātri, trešdien žurnālistiem uzsvēra Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Prezidents gan nesniedza savu vērtējumu par vakar valdības apstiprinātajiem papildus konsolidācijas pasākumiem, uzsverot, ka novērtēt budžeta kvalitāti ir pāragri, jo dokuments tapis tikai vakar un vēl tiks vētīts un apspriests gan sabiedrībā, gan ekspertu vidū.

«Pozitīvi, ka šis solis ir noticis. Ceru, ka grozījumu gaita netiks aizkavēta ne valdībā, ne ministrijās un budžeta grozījumus savlaicīgi pieņems Saeimā, lai valstī būtu skaidrība,» uzsvēra prezidents.

Zatlers arī atgādināja, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) iepriekš personiski apsolījis sekot līdzi reformām valstī un prasīt atbildību no ministriem. Savukārt «sarkanās līnijas» var novilkt tikai tajās nozarēs, kurās reformas jau ir pabeigtas, piemēram, bruņotajos spēkos.

Valsts prezidents arī atgādināja, ka šajos apstākļos nedrīkst aizmirst par Māstrihtas kritēriju izpildi un izvirzīto mērķi pievienoties eirozonai, tāpēc darbs pie pretinflācijas pasākumiem jāsāk jau tagad un par to jāsāk domāt jau šobrīd - «kad inflācija sāk celt savu galvu».

LETA jau ziņoja, ka valdība vakar slēgtajā sēdē panāca vienošanos par vairāku nodokļu likmju palielināšanu no šā gada 1.jūlija, lai nodrošinātu papildus budžeta konsolidācijas pasākumus.

Lielākā daļa konsolidācijas tiek veikta tieši uz nodokļu palielinājuma rēķina, piemēram, paaugstinot akcīzi benzīnam, cigaretēm, alkoholam, atceļot samazinātās nodokļa likmes dabasgāzei. Savukārt izdevumu daļā par pieciem miljoniem latu tiks mazināti valsts pārvaldes izdevumi atalgojumam.

Plānots gada griezumā šā gada budžeta deficītu samazināt par 65 miljoniem latu, tai skaitā ir paredzēti ieņēmumi 12,8 miljonu latu apmērā no ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu