Cilvēktiesību aizstāvji: Haiti pārņēmusi izvarošanas epidēmija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Sievietes, kas 14 mēnešus kopš katastrofālās Haiti zemestrīces joprojām spiestas mitināties telšu pilsētiņās, aizvien biežāk tiek pakļautas seksuāliem uzbrukumiem un kļūst par izvarotāju upuriem, piektdien brīdina tiesību aizstāvības organizācija «Madre».

Kā norāda sieviešu tiesību aktīvisti, Haiti telšu pilsētiņas pārņēmusi «seksuālās vardarbības epidēmija un nesodāmības sajūta».

2010.gada janvāra postošā zemestrīce Haiti bez pajumtes atstāja ap 1,3 miljonus cilvēku. No tiem apmēram 800 000 joprojām spiesti mitināties sliktos apstākļos pagaidu patversmēs.

«Vairumā patversmju nav ierīkotas vietas tieši meitenēm un sievietēm,» norāda eksperti. «Tādēļ sievietes un meitenes spiestas mazgāties ārā.»

Aizvadītajā gadā reģistrēti vismaz 465 izvarošanas gadījumi, bet 2011.gada pirmajos divos mēnešos par izvarotāju upuriem kļuvušas jau 90 sievietes.

Turklāt, tā kā cietušajām pēc uzbrukuma nav iespējas vērsties pie ārsta, nav iespējams arī ziņot par noziegumu, tam nepieciešami medicīniski pierādījumi.

Tikmēr Haiti Sieviešu ministrija izvarošanas gadījumu skaita pieaugumu neesot reģistrējusi.

Ministrijas pārstāve norāda, ka valdība centusies uzlabot apstākļus telšu pilsētiņās, taču to kavē līdzekļu trūkums un postījumu milzīgais apmērs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu