Foto: Vaškevičs ar vieglu smīnu pamet cietuma sienas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizdomās par kukuļdošanu aizturētais un pret 60 000 latu drošības naudu no apcietinājuma atbrīvotais Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieks Vladimirs Vaškevičs šodien plkst.15.53 pameta Rīgas Centrālcietumu, nesniedzot nekādus komentārus un neatbildot ne uz vienu žurnālistu uzdoto jautājumu.

Vaškevičs cietumu pameta, viegli smīnot un ar pāris maisiņiem rokās. Viņu sagaidīja advokāts Juris Dzelme, kurš Vaškeviču aizveda sudrabotā «Mercedes Benz» automašīnā.

Neilgi pirms Vaškeviča atbrīvošanas viņa advokāts žurnālistiem kārtējo reizi uzsvēra, ka izmeklētāji šajā lietā ir strādājuši vāji, tāpēc Dzelme domā, ka «beigās viss būs labi». Dzelme žurnālistiem neatklāja, kur ņemti 60 000 latu drošības naudas iemaksāšanai, norādot, ka vēlas, lai tas paliek noslēpums.

Vaškevičam ir piemēroti trīs citi drošības līdzekļi - atstādinātajam ierēdnim noteikts aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Trīs minētos drošības līdzekļus aizdomās turamajam tieši pirms viņa atbrīvošanas no apcietinājuma piemērojis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs, aģentūrai LETA pastāstīja biroja preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Kā ziņots, piektdien, 25.martā, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, pārskatot Vaškevičam piemēroto drošības līdzekli, nolēma viņu atbrīvot no apcietinājuma pret 60 000 latu drošības naudu, kas tika iemaksāta speciālajā valsts kontā.

18.februārī Rīgas apgabaltiesa, izvērtējot Centra rajona tiesas 2.februāra lēmumu, kas paredzēja Vaškevičam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, to atstāja spēkā.

Vaškevičs tika aizturēts 31.janvāra vakarā Rīgā, Duntes ielā, brīdī, kad viņš devās uz advokātu biroju. Aptuveni tai pašā laikā izmeklētāji veica kratīšanas vairākos objektos. Aiznākamajā dienā Vaškevičs tika apcietināts.

KNAB Vaškeviču tur aizdomās pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas - par kukuļdošanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi valsts amatpersona vai personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Kā informēja KNAB, šajā kriminālprocesā vairāk nekā 50 000 eiro (35 000 latu) kukulis dots Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām.

Kā žurnālistiem pēc Vaškeviča apcietināšanas norādīja kriminālprocesu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns, izmeklēšanas laikā kopš šā gada janvāra ir veiktas vairākas operatīvās darbības, tostarp fiksēts, ka Vaškevičs atkārtoti dod kukuļus.

Prokurors bija ļoti atturīgs, atbildot uz jautājumiem par iespējamo kukuļu saņēmēju, tomēr viņš norādīja, ka tā ir augsta VID amatpersona, kuras pakļautībā atrodas vai vismaz atradās operatīvie darbinieki.

Iespējams, Vaškevičs kukuli varētu būt devis VID Muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim, taču oficiālu apstiprinājumu tam ne VID, ne KNAB nesniedz.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju izmeklētājiem ir aizdomas, ka Vaškeviča iespējami dotais kukulis kādai VID amatpersonai varētu būt tikai viens no daudziem gadījumiem - kā «regulārais maksājums».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu