PLL iesniedz priekšlikumus valsts budžeta grozījumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Analizējot Latvijas ekonomisko situāciju un valdības sagatavotos grozījumus valsts budžeta projektam, politisko partiju apvienība «Par Labu Latviju» (PLL) sagatavojusi savus alternatīvus priekšlikumus, kuru mērķis ir nodrošināt lielāku atbalstu ģimenēm ar bērniem un nepieļaut būtisku dzīves līmeņa pazemināšanos un ekonomikas bremzēšanos, portālu «Apollo» informēja apvienībā.

Lai gan vārdos visi ir vienisprātis, ka ir jārisina demogrāfijas problēmas, diemžēl atbilstoši signāli no valdības neseko. Tāpēc deputāti sagatavojuši priekšlikumus, kas nosaka lielākus nodokļu atvieglojumus ģimenēm ar bērniem, norāda PLL.

Frakcija, līdzīgi kā iepriekš, ir sagatavojusi priekšlikumu, kas paredz palielināt nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošu personu līdz 100 latiem, lai ģimeņu ar bērniem rīcībā paliktu vairāk līdzekļu.

«Mēs novērtējam, ka debatējot par 2011. gada valsts budžeta projektu, valdošā koalīcija tomēr daļēji atbalstīja vienu mūsu priekšlikumu, kas paredzēja noteikt atvieglojumu transportlīdzekļa nodoklim daudzbērnu ģimenēm. Šoreiz aicinām spert soli tālāk un piemērot lielāka apjoma atlaidi. Taču, tiekoties ar dažādām ģimeņu atbalstošajām sabiedriskajām organizācijām, esam konstatējuši, ka koalīcija ir atbalstījusi tādu normu, kas ļauj atlaidi piemērot tikai tām ģimenēm, kur visi bērni ir tās pašas personas apgādībā, uz kuras vārda reģistrēts transporta līdzeklis. Deputātu priekšlikums paredz piemērot atlaidi ģimenei kopumā. Frakcija arī rosina atjaunot finansējumu ģimenes valsts pabalsta izmaksai,» teikts apvienības paziņojumā medijiem.

Lai pašreizējā ekonomiskajā situācijā nepieļautu būtisku dzīves līmeņa pasliktināšanos, frakcija rosina arī atgriezties pie samazinātās PVN likmes elektroenerģijai un dabasgāzei, saglabāt līdzšinējās akcīzes nodokļa likmes un vienoties par pakāpenisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu.

Lai mazinātu bezdarbu un cilvēku aizbraukšanu no valsts, PLL rosina piešķirt darba devējiem nodokļu atlaidi par katru nodarbināto bezdarbnieku. Frakcija arī uzskata, ka ir nepieciešams pašvaldības motivēt radīt labvēlīgāku uzņēmējdarbības vidi reģionos, tāpēc deputāti rosina daļu no uzņēmuma ienākuma nodokļa novirzīt pašvaldībām.

Frakcija ir arī atradusi papildus finansējuma avotus, lai mūsu priekšlikumi kopumā būtu fiskāli pozitīvi.

«Mēs rosinām ieviest papildus nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz 1,5% apmērā aplikt tos juridisko personu īpašumā esošos nekustamos īpašumus, kuros nav deklarēta neviena persona un kuri netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai (netiek izīrēti vai iznomāti). Viens no priekšlikumiem arī paredz samazināt valsts parāda vadības izdevumus, priekšlaicīgi atdodot daļu starptautiskā aizdevuma, kas paredzēts finanšu sektora stabilizācijai un aktīvāk cīnīties ar ēnu ekonomiku. Deputāti arī rosina samazināt budžetā paredzētos līdzekļus neparedzēties gadījumiem. Ja agrāk valsts budžetā šiem gadījumiem tika paredzēti daži miljoni lati un tie arī atbilstoši tērēti, tad pēdējos gados šiem gadījumiem budžetā paredzēti nepamatoti lieli līdzekļi un tie piešķirti, lai lāpītu dažādus «politiskos robus»,» – tā PLL.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu