Baltkrievu izmeklētājiem trīs Minskas metro terorakta versijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Baltkrievijas Valsts Drošības komiteja izmeklē pirmdien Minskas metro notikušā terorakta trīs versijas - situācijas destabilizācija, ekstrēmistu organizācijas atriebība un slima cilvēka darbs, otrdien žurnālistiem apliecināja komitejas priekšsēdētājs Vadims Zaicevs.

Viņš atteicās atklāt, kuram, atbilstoši pirmajai versijai, būtu izdevīgi «sēt bailes, paniku un neapmierinātību ar tiesībsargājošām iestādēm un varu».

Otrā versija paredz, ka terorakts ir anarhistu atriebība. Zaicevs atgādināja, ka pašlaik noslēgumam tuvojas krimināllieta pret gados jauniem ekstrēmistiem, kuri tādā veidā varētu būt gribējuši atriebties drošībniekiem. Šo versiju varasiestādes saista ar nesenajām prezidenta vēlēšanām.

Vēl tiek apskatīta versija, ka sprādziens ir psihiski nelīdzsvarota cilvēka darbs.

Saistībā ar pirmdien notikušo teroraktu aizturēti trīs cilvēki. Par sprādziena sarīkošanu aizdomās tiek turēts kāds neslāviska izskata cilvēks, norādīja Zaicevs.

Pirmdien Minskas metro stacijā «Oktjabrjskaja» bumbas eksplozijā gāja bojā 12 cilvēki un vairāk nekā 150 guva ievainojumus.

Pēc provizoriskiem datiem, stacijā «Oktjabrjskaja» notikušā sprādziena jauda bija no pieciem līdz septiņiem kilogramiem trotila ekvivalenta. Spridzeklis, iespējams, atradās zem sola uz platformas iepretim vilciena otrajam vagonam. Tādējādi secināms, ka sprādziena sarīkotājs nav bijis terorists pašnāvnieks. Jaunākie dati liecina, ka spridzeklis ticis iedarbināts no attāluma.

Spridzeklis bija pildīts ar metāla lodītēm aptuveni viena centimetra diametrā. Eksplozijas vietā izveidojās apmēram 80 centimetrus liela piltuvveida bedre. Sprādziena brīdī stacijā atradās aptuveni 300 cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu