Šlesers ierosina Latvijā ieviest «sauso» likumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Diskutējot par grozījumiem likumā par akcīzes nodokli, kas paredz šogad palielināt nodokli alkoholam, Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (PLL) aicināja ieviest «sauso» likumu.

Viņš norādīja, ka tad, ja šis likums tiek uzskatīts kā cīņa pret alkoholu un tā mērķis ir panākt, lai cilvēki mazāk lietotu alkoholu, «tad es aicinātu valdību nākt ar vēl radikālāku priekšlikumu un piedāvāt ieviest «sauso» likumu. Man kā nedzērājam būs ļoti viegli atbalstīt jūsu priekšlikumu, ja valdība ar šādu priekšlikumu nāks»

Viņš sacīja: «Jo es uzskatu, ka alkohola lietošana nav nepieciešama katram cilvēkam. Bet ja vairākums uzskata, ka alkohols tomēr ir vajadzīgs un nav gatavi balsot par sauso likumu, tad skatīsimies realitātei acīs,» skaidrojot, ka pēdējo divu gadu laikā, ievērojami palielinot akcīzes nodokli alkoholam, kopumā iekasētie nodokļi ir samazinājušies.

«Un ja mēs tagad iesim vēl tālāk un vēl palielināsim nodokļus, sakot, ka mēs gribam iekasēt vairāk, tad mēs jau a apriori zinām, ka vairāk nodokļu nebūs. Tad ir jāņem par pamatu tas priekšlikums, ka mēs gribam cīnīties par veselīgu sabiedrību. Bet tad mēs arī nonākam pretrunā. Jo mēs taču zinām, ka šodien ēnu ekonomika jau tuvojas 40 procentiem. Un tas nozīmē to, ka tieši alkohols ir viena no tām precēm, kuru pērk nelegālajā tirgū visvairāk,» tā Šlesers.

Šlesers uzrunā sacīja: «Mēs zinām, cik izplatīta ir kontrabandas prece. Mēs zinām, cik daudz ir «krutkas» un cik daudz kandža tiek tecināta. Mēs zinām to, ka lielākā daļa cilvēku, kuri mirst un iet bojā no alkohola lietošanas, ir tieši tie, kas lieto nelegālo alkoholu. Tad šajā gadījumā, ja jūs neatbalstāt sausā likuma ieviešanu, lai alkohols tiek aizliegts vispār, tad nevajag runāt par to, ka caur nodokļu palielināšanu šeit mēs palielināsim ieņēmumus. Man šķiet, ka tas, ko mēs palielināsim, tas ir, ēnu ekonomiku un nelegālā tirgus daļu.»

Šlesers uzskata, ka tad, ja mērķis ir palielināt ieņēmumus, nebūtu jāpalielina šie nodokļi, bet, ja mērķis ir cīnīties par veselīgu sabiedrību, vajag ieviest «sauso» likumu un «izbeigt šo problēmu saknē».

Kāpjot tribīnē otrreiz, Šlesers turpināja: «Es ceru, ka ja mēs šo jautājumu varētu tā kārtīgi izdebatēt, iespējams, Saeimas vairākums teiktu, ka vismaz atšķirsimies no igauņiem, lietuviešiem un pārējiem, aizliegsim alkoholu un tad mēs zināsim: jebkura alkohola pudele Latvijas tirgū tiks uzskatīti par nelegālu. Un tad būs viegli to apkarot.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu