Ignorējot opozīciju, Saeima pieņem budžeta grozījumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Ceturtdien, 14.aprīlī, otrajā galīgajā lasījumā Saeima pieņēma 2011.gada valsts budžeta grozījumus un deviņus tos pavadošos likumprojektus, portāls «Apollo» uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Aģentūra LETA ziņo, ka Saeima noraidīja opozīcijas frakciju - «Par labu Latviju» (PLL) un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - priekšlikumus nemainīt plānotās akcīzes nodokļa likmes benzīnam, cigaretēm un stiprajam alkoholam un nepiemērot nodokli dabasgāzei. Tāpat noraidīti tika opozīcijas priekšlikumi būtiski celt izložu un azartspēļu nodokli.

Deputāti ar balsu vairākumu noraidīja opozīcijas ierosinājumu palielināt nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošu personu līdz 100 latiem, atgriezties pie samazinātās pievienotās vērtības nodokļu likmes elektroenerģijai un vienoties par pakāpenisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu.

Atbalstu neguva arī priekšlikumi piešķirt darba devējiem nodokļu atlaidi par katru nodarbināto bezdarbnieku, daļu no uzņēmuma ienākuma nodokļa novirzīt pašvaldībām un ieviest papildu nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz 1,5% apmērā aplikt tos juridisko personu īpašumā esošos nekustamos īpašumus, kuros nav deklarēta neviena persona un kuri netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai - netiek izīrēti vai iznomāti.

Ar grozījumiem par 6,8 miljoniem latu plānots samazināt valsts budžeta izdevumus, paredzot mazāku finansējumu Ministru kabinetam, ministrijām un citām valsts pārvaldes iestādēm, kā arī mērķdotācijām pašvaldībām. Savukārt budžeta ieņēmumus plānots palielināt par 21,2 miljoniem latu.

Kopumā par likumprojektu virzību atbildīgajā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā un Saeimas sēdē izskatīti 145 priekšlikumi izmaiņām 2011.gada valsts budžeta likumā un saistītajos likumprojektos.

Valsts budžeta grozījumi paredz virkni izmaiņu nodokļu likumos, tostarp nosakot, ka ar 1.jūliju dabasgāzei tiks piemērota pievienotās vērtības nodokļa standartlikme.

Akcīzes nodoklis cigaretēm tiks paaugstināts līdz 52 latiem par 1000 cigaretēm un smēķējamai tabakai līdz 34 latiem par vienu kilogramu. Savukārt akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam ar šī gada 1.jūniju pieaugs līdz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta.

Grozījumi veikti arī attiecībā uz azartspēļu nodokli, nosakot lielākas nodokļu likmes dažādām azartspēlēm, tostarp ruletēm, kāršu spēlēm, kauliņu spēlēm, mehāniskajiem automātiem. Savukārt akcīzes nodokli degvielai plānots paaugstināt par diviem santīmiem par litru.

Grozījumi arī paredz līdz 2014.gada 31.decembrim pagarināt ierobežojumus slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieku pabalstiem. Līdz šim pabalstu ierobežojums bija noteikts līdz 2012.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu