Baltkrievi atklāj jaunus terora akta faktus: rodas arvien vairāk jautājumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Baltkrievi atkal pārsteiguši pasauli. Spriežot pēc izmeklēšanas datiem, rekordīsā laikā atklāts noziegums, kuru paveikuši provinciāli pašdarbnieki «internetā pasūtot» un izgatavojot iepriekš pasaulē neredzētu spridzekli un vairāk nekā piecus gadus slēpjoties no soda, ironizē BBC.

Izmeklētāji neatklāj aizturēto vārdus. Tomēr Baltkrievijas drošības dienesta pārstāvis Vaidms Zaicevs norādīja: «Mēs gaidījām superprofesionāļus, bet sprādzienus rīkoja, kā noskaidrojās, ne pārāk profesionāli ļaudis».

Tikmēr izmeklētāji nāk klajā ar jauniem faktiem: «Videoierakstā redzams, ka terorists nozieguma laikā zvanījis savai draudzenei, tāpēc izmeklētāji izskaitļoja zvanus, kas veikti tajā laikā metro stacijas apkārtnē. Pēc tālruņa numura izskaitļots tā īpašnieks.

Tieši dažas dienas pirms terora akta noziedzniekam tika paņemti pirkstu nospiedumi. «Tā sagadījās,» sakritību skaidroja izmeklēšanai pietuvināts avots.

Šie pirkstu nospiedumi sakrituši ar tiem, kas atrasti pēc terora akta 2008.gadā.

Skeptisks gan ir eksperts - uz Vāciju aizbēgušais bijušais specdienestu pulkvedis, Vladimirs Borodačs. «Izmeklēšanas struktūras un vara pēc šī traģiskā notikuma drīzāk ir eiforijas stāvoklī, nevis sērās,» skaidro Borodačs.

Viņš uzskata, ka «neizejot no kabineta» atklāts smags noziegums, «tomēr patiesībā aizturēto vainas pierādīšanai nepieciešams ilgs laiks un izmeklēšana».

Viņu pārsteidz arī tas, cik ātri atklāts noziegums: «Līdz šim valstī notikuši vairāk nekā desmit sprādzieni, taču neviens nav atklāts. Taču tagad pēc specdienestu iesaistes uzreiz veiksme. «Atklāti» visi līdzīgie noziegumi, kuri paveikti tad, kad aizdomās turētajam palika 18 gadi.»

Tāpat viņš kategoriski nepiekrīt apgalvojumam, ka terora akta izpildītāji ir vienkārši «elektriķi», jo viņi nevarētu izgatavot tik sarežģītu spridzekli. Nav skaidrs, no kurienes ņemti elektrodetonatori.

«Mūs mēģina pārliecināt, ka nogalināt 12 cilvēkus un sakropļot vairākus desmitus varētu jebkurš smilšukastes puika. Es, kā labs speciālists, uzdrošināšos sacīt, ka kategoriski nepiekrītu izmeklētāju oficiālajai versijai,» skaidroja eksperts.

Viņš arīdzan atgādina to, ka sākotnēji noziedznieka fotorobots norādīja, ka spridzinātājs ir Kaukāza tautības cilvēks, tomēr «visticamāk, viņš neizturēja kastingu un neierakstījās kopējā politiskajā situācijā. Vai arī no viņa tik ātri nevarēja panākt atzīšanos.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu