Vācijā pamanīts Latvijā apgredzenoto ziemeļu gulbju perējums

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas austrumu daļā pamanīts lielākais Latvijā apgredzenoto ziemeļu gulbju perējums, informēja Latvijas Dabas muzejā.

Muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko pērn kopumā apgredzenojis 114 ziemeļu gulbju mazuļu. Saldus apkārtnē jūlija beigās tika apgredzenots Latvijā rekordliels ziemeļu gulbju perējums – deviņi mazuļi. Parasti ziemeļu gulbjiem ir trīs līdz seš, retāk astoņi mazuļi.

Lai arī kaimiņvalstīs novēroti pat lielāki perējumi, piemēram, Lietuvā perējums ar 11 mazuļiem, bet Baltkrievijā – ar 10 mazuļiem, neparasta veiksme ir tā, ka Latvijā izdevās noķert un apgredzenot visus deviņus gulbēnus.

Nesen saņemts ziņojums, ka šī apgredzenotā gulbju ģimene veiksmīgi ir sasniegusi ziemošanas vietu Vācijas austrumu daļā. Šajā Vācijas reģionā līdz šim nekad nav novēroti tik lieli perējumi.

Liels esot bijis vāciešu pārsteigums, kad viņi uzzināja, ka tie ir viena perējuma mazuļi. Boiko atzina, ka tas tiešām ir pārsteidzoši, jo parasti līdz 30% mazuļu aiziet bojā jau rudens migrāciju laikā.

Boiko ziemeļu gulbjus Latvijā pēta kopš 2003.gada. Šajā laikā ir apgredzenoti apmēram 870 ziemeļu gulbji. Pavasarī tradicionāli tiks uzskaitīti migrējošie ziemeļu gulbji, to ligzdvietas, mazuļu skaits, bet jūlijā un augustā notiks šo putnu gredzenošana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu