Apinis: Dāņu zinātnieks piemirst pateikt, ka Latvijā nopērkami vēl kaitīgāki produkti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vafeles nudien nav veselīgas un to Latvijas atbildīgie pārstāvji pauž ikdienā, taču baidīt ar vafelēm, salīdzinot tās ar cigaretēm, ir nekorekti.

Tā portālam «Apollo» dāņu zinātnieka paziņojumu, ka «Selgas» vafeļu paciņa ir tikpat kaitīga, cik desmit cigarešu izsmēķēšana, komentēja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

«Vafeles nudien nav veselīgas. Gluži tāpat neveselīgas ir tortes, kūciņas, cepumi. Latvijas ārstu biedrība un Veselības ministrija presē un televīzijā to pauž ikdienā. Tad atbrauc dāņu zinātnieks Stens Stenders paziņo, ka vafeles «Selga» ir pats kaitīgākais ēdiens, ko viņš jebkad baudījis, prese, televīzija, portāli dāņu zinātnieka vēstījumu ataino, bet šis aizbrauc uz citu valsti atrast citus ļaundarus,» skaidro Apinis.

Viešot skaidrību par taukskābēm, Apinis norāda - taukus dehidrogenizē, lai padarītu taukus vai eļļas cietākas. Tauku daļējas dehidrogenizācijas procesā rodas kaitīgās transformu taukskābes.

Šis process ir aizliegts, piemēram, Dānijā, bet atļauts lielākajā daļā štatos ASV. Eiropas Savienība (ES) regulē transtaukskābju pieļaujamo līmeni uzturproduktos. Šobrīd ES struktūras jau ir atzinušas, ka daļēja dehidrogenizācija būtu jāaizliedz, to aizstājot ar pilnīgu dehidrogenizāciju, kas ir dārgāka.

Latvijas Ārstu biedrība un Veselības ministrija, strādājot pie Latvijas veselības pamatnostādnēm ir norādījusi, ka līdz 2017.gadam daļēja dehidrogenizācija būtu aizliedzama pilnībā, bet pilnīga dehidrogenizācija jāierobežo. Proti, transtaukskābes ievērojami palielina aterosklerozes, insulta, infarkta risku, norāda Apinis.

Viņš paskaidro: problēma rodas apstāklī, ka Stenders paziņo - vafeles ir desmit reizes kaitīgākas par cigaretēm. «Kā zināms, viss ir samērojams. Ja cilvēks dienā apēd vienu vafeli «Selga», bet visādi citādi lieto labu uzturu: dārzeņus, saknes, ogas, tad nekāda satraukuma nav. Ja katru dienu apēd paciņu vafeļu, es teiktu, tas ir vismaz divreiz vai trīsreiz par daudz. Ja cilvēks izsmēķē dienā kaut vienu cigareti – tas ir daudz par daudz,» uzskata Apinis.

Apinis arīdzan skaidro, ka uzturzinībās samērojamība ir ikdienas atziņa - cilvēks var lietot galda etiķi kā labu piedevu marinādei, bet viena ēdamkarote tieši izdzertas etiķa esences jau ir nāvējoša.

Atgriežoties pie vafeļu lietas, Apinis uzsver, ka dāņu zinātnieks braši apkaro transtaukskābes maza Latvijas uzņēmuma produktā, bet piemirst pateikt, ka visos importētajos produktos, kas lielveikalos «Rimi» vai «Maxima» nolikti netālu no kases bērna acu augstumā [1,2 - 1,4 metri] ir ar lielāku transtaukskābju un cukura saturu.

«Mani satrauc cīnītāji pret mazo ražotāju, kas neredz lielos starptautiskos cilvēku veselības bendētājus. Rodas iespaids, ka kādu satrauc Latvijas saldumu ražotāju eksporta pieaugums uz Rietumeiropas valstīm, kas pēc Ekonomikas ministrijas datiem pieaug par 30%,» teic Latvijas Ārstu biedrības prezidents.

Bet ko darīt, ja vafeles garšo, īpaši Jāņos? «Vislabāk cepiet tās paši no Latvijas izejvielām, izveidojiet turziņu un piepildiet ar ekoloģisku Latvijas saldējumu. Bet arī ar to nepārspīlējiet,» aicina Apinis.  


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu