Ārstu biedrība aicina sekot Dānijas, Īslandes un Šveices paraugam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru sekot Dānijas, Islandes un Šveices paraugam un noliegt transtaukskābju lietošanu uzturlīdzekļos - tā portālam «Apollo» pavēstīja LĀB prezidents Pēteris Apinis.

LĀB uzsver, ka pārtikas rūpniecībā plaši lietotie transtauki ir ražoti no palmu eļļas dehidrogenizācijas procesā un ir ļoti kaitīgi veselībai.

LĀB norāda: «Lai pārstātu spekulācijas ap un pret vienas vafeļu markas transtaukskābēm, bet plašāk runātu par principu – Latvijas iedzīvotāji ir pelnījuši veselīgu uzturu kā veselīgas, garas, pilnvērtīgas dzīves pamatu, Latvijas Ārstu biedrība vēstulē aicina Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru no 2013.gada visiem produktiem ieviest marķējumu prasības kurās norādīts tauku sastāvs procentos, gramos un kalorijas, norādot kopējo tauku daudzumu un paskaidrojot tauku veidu proporcionālo sadalījumu: piesātinātie tauki, mononepiesātinātie tauki, polinepiesātinātie tauki, transtauki, uz 100 gramiem produkta.»

Tāpat LĀB aicina uzrādīt vārāmās sāls daudzumu gan uz simt gramiem produkta, gan arī aprēķinātā proporcijā.

Tāpat atbildīgie ministri tiek aicināti no 2013.gada Latvijā ievest, pārdot un izmantot tikai tos produktus, kuros trans-taukskābes sastāda ne vairāk par diviem procentiem no kopējā tauku daudzuma.

LĀB arī vēlas, lai no 2013.gada Ministru kabinets apstiprinātu etiķetē izmantojamus apzīmējumus: «Sāli nesaturošs produkts– Tavas sirds veselībai», kā arī «Transtaukskābes nesaturošs produkts– Tavas sirds veselībai».

Tauki ir ikdienā vajadzīgi uzturā, taču daļa no taukiem ir kaitīgi, jo paātrina aterosklerozi, infarktu un insultu, paskaidro LĀB un norāda, ka vislabākie tauki ir zivs tauki, ļoti labi tauki - olīveļļa; labi tauki - kvalitatīva rapšu eļļa un citas augu eļļas; slikti tauki - dzīvnieku un piena tauki; vissliktākie tauki - transtauki, kas veidojas augu eļļu rūpnieciskas apstrādes (nepilnīgas hidrogenācijas) rezultātā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu