Skandalozais dānis atzīst: viņam ir daudz ienaidnieku; bet ir arī sasniegumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Sašutuma vētru un cilvēku dusmas paguvis izpelnīties kāds dāņu profersors Stēns Stenders, kurš paziņoja par «Selgas» vafeļu kaitīgumu. Latvijā gan daudziem radušās šaubas par profesora Stendera godīgumu, jo aiz skandalozā paziņojuma tiek saskatīti tumši nolūki. Tomēr pats Stenders to noliedz.

Intervijā laikrakstam «SestDiena» viņš kategoriski noraida aizdomas, ka viņš ir Dānijas pārtikas industrijas uzpirkts aģents, kura uzdevums bija iznīcināt Latvijas populārāko saldumu zīmolu.

«No pārtikas industrijas neesmu saņēmis nevienu eiro. Finansējumu pētījumiem nodrošina mana universitāte un klīnika. Varu to pierādīt ar dokumentiem.» Stenders apgalvo, ka viņa mērķis ir nevis veicināt Dānijas saldumu noietu Latvijā, bet gan rūpēties par Latvijas iedzīvotājiem, kas pārāk daudz slimo ar sirds un asinsvadu slimībām. Stenders uzskata, ka Laimai vajadzētu mainīt savu produkciju, nevis tagad vērsties pret viņu.

Profesors Stenders gan ir pieradis pie cīņas ar pārtikas ražotāju lobiju un atzīst, ka viņam ir daudz ienaidnieku pārtikas industrijā. Savulaik viņam izdevās panākt, ka no transtaukiem atteicās tādi ātrās ēdināšanas milži kā «McDonald’s» un «Kentucky Fried Chicken» (KFC). Kā zināms, «McDonald’s» saviem klientiem sludina, ka «Big Mac» hamburgers ir vienāds visās pasaules malās, sākot no Ņujorkas līdz pat Rīgai.

Taču pētījums, ko veica profesors Stenders ar saviem kolēģiem, atklāja pavisam citu ainu, jo transtauku īpatsvars «McDonald’s» pārtikā bija ļoti atšķirīgs. Stenders ar lepnumu stāsta, ka pēc pētījuma rezultātu publicēšanas prestižā medicīnas žurnālā «McDonald’s» akciju kurss dažu dienu laikā saruka par 3%, kas nozīmēja uzņēmuma vērtības krišanos par 1,5 miljardiem dolāru. Neilgi pēc tam «McDonald’s» paziņoja, ka turpmāk vairs neizmantos trans­taukus pārtikas gatavošanā.

Stenders stāsta, ka savācis pārtikas paraugus no vairāk nekā 50 valstīm, pat no eksotiskās Klusā okeāna valstiņas Tongas. Apmeklējot kārtējo valsti, Stenders vienmēr iegādājas triju veidu produktus, kuros parasti ir augsts transtauku saturs: McDonald’s un KFC ātrās ēdināšanas pārtiku, mikroviļņu krāsnī pagatavojamo popkornu, kā arī cepumus un vafeles.

Stenders uzsver, ka pirms tam neviens uzņēmums nekad nebija apstrīdējis viņa pētījumu rezultātus. «Šiem uzņēmumiem ir daudz juristu. Ja ar maniem datiem kaut kas nebūtu kārtībā, viņi nekavējoties vērstos pret mani.»

Produktu analīzes ir dārgas; par katru paraugu Stenders laboratorijai samaksā 250 eiro. Savus pētījumus viņš apmaksā ar universitātes piešķirto grantu jeb stipendiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu