Ministrs: bruņotie spēki, sekojot neatpazītām lidmašīnām, visu izdarīja pareizi

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzskata, ka [s:38761], bruņotie spēki visu izdarīja savlaicīgi un pareizi.

Ziņu aģentūrai BNS viņš pauda viedokli, ka NATO iznīcinātāju iesaistīšana nebija pārspīlēta.

«Neidentificēts lidaparāts nevar šķērsot robežu, un tas bija iemesls, kāpēc iznīcinātājs pacēlās,» pamatoja ministrs.

No Latvijas aizsardzības viedokļa tā bijusi reāla mācība, kam visi bijuši gatavi.

«Nekādā ziņā rīcība nebija pārspīlēta. Tikpat labi šeit var būt narkotiku tirgotāji, bēgļi. Gaisa spēkiem ir jādara savs darbs, pēc tam jau skaidros citi. Domāju, ka šeit nekas vairāk par administratīvu lietu nevar būt. No bruņoto spēku viedokļa viss tika izdarīts perfekti, savlaicīgi un pareizi,» uzskata Pabriks.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, tās esot privātās lidmašīnas, kas lidoja no Austrijas, caur Vāciju, Poliju, Lietuvu. Piloti nav zinājuši, ka Baltijā ir jāreģistrē lidojuma augstums, kādā viņi lidoja. Latvija neesot pirmajā uzbrukuma zonā, kur kaut kas notiek, taču pasaulē laiku pa laikam tiek izmantotas zema lidojuma mazās lidmašīnas citiem mērķiem, līdz ar to kontrolei esot jābūt.

Valsts policijas preses pārstāvis Andis Rinkevics aģentūrai BNS otrdienas vakarā sacīja, ka policija noskaidros situāciju - no pilotiem tikšot paņemti paskaidrojumi un personas dati, bet plašāka informācija par to būs trešdien.

Jau ziņots, ka otrdien pēcpusdienā Latvijas gaisa telpā pamanīti neatpazīti lidaparāti, tādēļ aktivizēta viena Šauļos bāzētā NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīna «Mirage-2000», kas Ādažu lidlaukā nosēdinājusi neatpazītās mazizmēra lidmašīnas.

Ādažu lidlauka pārstāve Ilze Krūkle aģentūrai BNS pastāstīja, ka NATO iznīcinātājlidmašīnas pavadībā nosēdinātie lidaparātu piloti ir pārbijušies un neziņā par turpmāko. Piloti bija devušies apceļot Eiropu. Pēc viņas teiktā, šis gadījums parāda noteikumu atšķirību Latvijā un citās Eiropas valstīs. Latvija esot vienīgā valsts Eiropā, kur iepriekš jāsaskaņo lidojuma plāni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu