Latvijas iedzīvotāji baidās no čūskām, negaisa un sapulcēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Tikai katrs piektais iedzīvotājs atzīst, ka tam nepiemīt neviena no fobijām, portālu «Apollo» informēja Arnis Kaktiņš, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors. Lai noskaidrotu, cik izplatītas ir dažādas fobijas Latvijas iedzīvotāju vidū, pētījumu centrs SKDS 2011.gada jūlijā veica šai tēmai veltītu Latvijas iedzīvotāju aptauju

Visiem garīgi veseliem cilvēkiem piemīt bailes. Smagākos gadījumos šādas bailes tiek sauktas par fobijām.

Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijā visbiežāk izplatītās fobijas ir bailes no čūskām (no tām baidās 41% iedzīvotāju), bailes saslimt ar vēzi (40%) un bailes no augstuma (39%).
Saskaņā ar aptaujas datiem saistībā ar dzīvām radībām un dabas parādībām salīdzinoši liela daļa iedzīvotāju izjūt bailes no žurkām (21%), zirnekļiem (16%), negaisa (11%) un suņiem (10%). Savukārt 8% iedzīvotāju apgalvo, ka baidās no tumsas.

Aptaujas rezultāti saistībā ar bailēm par savu dzīvību un veselību liecina, ka bez bailēm saslimt ar vēzi (40%) salīdzinoši plaši Latvijas iedzīvotāju vidū ir izplatītas arī bailes saslimt ar AIDS (24%), bailes saslimt ar kādām citām slimībām (14%), bailes no sirdstriekas (17%), bailes pēkšņi nomirt (15%) un bailes novecot (11%). Ne tik bieži Latvijas iedzīvotāji baidās no slimnīcām (8%), šļircēm (6%), mikrobiem un netīrumiem (5%) un ārstiem (4%).

Saistībā ar telpiskām bailēm aptaujas rezultāti liecina, ka bez bailēm no augstuma (39%) Latvijā ļoti izplatītas ir arī bailes no dziļuma (30%). Tāpat salīdzinoši bieži iedzīvotāji baidās no mazām un slēgtām telpām (13%) un lidot ar lidmašīnu (11%). Savukārt mazāk izplatītas ir bailes atrasties pūlī (7%), bailes pārvietoties ar liftu (6%) un bailes braukt ar automašīnu (2%). Tāpat saskaņā ar aptaujas datiem apmēram katram simtajam iedzīvotājam piemīt bailes no lielām un atklātām vietām (1%) un pat bailes iziet no mājām (1%).

Savukārt saistībā ar dažādām sociālajām fobijām Latvijā visizplatītākās ir bailes uzstāties publikas priekšā (25%), bailes no atraidījuma (18%), bailes no apkārtējās sabiedrības nosodījuma (15%) un bailes no nepareizas uzvedības sabiedrībā (12%). Mazāk izplatītas ir bailes zvanīt nepazīstamiem cilvēkiem (9%), bailes, ka citi Tevi vēro (6%) un bailes no sapulcēm (3%).

Aptaujas rezultāti liecina, ka tikai katram piektajam (19%) Latvijas iedzīvotājam nepiemīt nevienas no iepriekš uzskaitītajām vai kādām citām bailēm tādā pakāpē, ka tās būtu raksturojamas kā traucējošas, pastāvīgas, paniskas un iracionālas.

Lai gan saskaņā ar aptaujas datiem daudzas no bailēm sievietēm piemīt biežāk nekā vīriešiem, tikai katrs ceturtais vīrietis (25%) ir atzīmējis, ka tam nepiemīt neviena no fobijām. Turklāt dati liecina, ka bailes no nepareizas uzvedības sabiedrībā vīriešiem (14%) piemīt biežāk nekā sievietēm (10%).

Interesanti, ka pilsētnieki biežāk baidās no čūskām (43%) un zirnekļiem (18%), bet laukos dzīvojošie - no negaisa (19%).

Kā norāda psiholoģe Marija Ābeltiņa, «visticamāk, daļa respondentu atzīmēto baiļu nav klasificējamas kā fobijas to klīniskajā izpratnē. Fobijas gadījumā bailēm būtiski jātraucē ikdienas dzīve un aktivitātes. Piemēram, par fobiju mēs varam runāt, ja cilvēks atsakās no spīdoša darba piedāvājuma, jo jaunajā darba vietā jālieto lifts vai arī cilvēks izvairās lidot ar lidmašīnām, pat ja tas ir izdevīgāk, ātrāk un ērtāk. Tomēr aptaujas rezultāti norāda, ka lielāka daļa no Latvijas iedzīvotājiem izjūt izteiktu baiļu diskomfortu. Šajā situācija svarīgi atcerēties, ka paniskās bailes un fobijas labi padodas psihoterapijai. Cilvēkam nav jāsamierinās ar traucējošām izjūtām kā ar kaut ko pašsaprotamu un nav jāgaida, kamēr tās attīstās līdz fobijas līmenim, lai meklētu profesionālu psiholoģisko palīdzību un sāktu dzīvot kvalitatīvāk, drošāk un mierīgāk.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu