Kibernoziedznieki piedāvā viltus «Firefox» jauninājumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Kibernoziedznieki sākuši pa e-pastu piedāvāt arī Latvijā plaši izmantotā interneta pārlūka «Firefox» viltus jauninājumus, kas satur ļaunprātīgu programmatūru, raksta informācijas tehnoloģiju portāls «The Register».

Portāls, kas savos rakstos bieži iekļauj skarbus komentārus, šo paņēmienu nosaucis par «tikpat rafinētu kā sitienu pa galvu ar ķieģeli», tomēr «lētticīgie» uz to iekrītot un lejuplādējot jaunākās «Firefox 5.01» instalēšanas programmiņu komplektā ar rīku, kas turpmāk zog pārlūka lietotāja paroles.

«The Register» norāda, ka bezmaksas atvērtā koda pārlūks «Firefox» spēj pats sevi automātiski jaunināt, tādēļ lietotājam nevajadzētu saņemt šādus e-pastus it kā no organizācijas «Mozilla», kas patiešām uztur un izplata «Firefox».

Ļaundabīgo programmatūru, kas zog lietotāja paroles un citus datus, kā nelūgtu viesi pie «Firefox» instalēšanas programmas pamanījusi ASV datu drošības kompānija «Sophos». «Sophos» savā mājaslapā gan šo gadījumu nesauc par hakeru uzbrukumu, bet drīzāk par «sociālo inženieriju», ko var saprast kā cilvēku apmānīšanu. Kā raksta datu drošības kompānija, pirmie krāpnieku e-pasti par viltus «Firefox» jauninājumu saņemti pagājušās nedēļas nogalē.

«The Register» norāda, ka līdzīga mānīšanās agrāk pielietota, it kā izplatot programmatūras izstrādātāja «Microsoft» risinājumu jauninājumus un tā sauktos drošības ielāpus.

Arī krāpnieku vēstule, kas pārpublicēta «Sophos» aprakstā, saņēmēju it kā informē, ka tiek piedāvāti lejuplādei nelieli «ielāpi», kas padarīs «Firefox» drošāku. Pilni interneta pārlūku jauninājumi parasti prasa garāku lejuplādes laiku un instalēšanas procesu, un pārāk strauja «jaunākās versijas» parādīšanās varētu radīt aizdomas.

www.ranking.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu