Prokurors kritizē firmu, kas apsargāja apzagto prokuratūru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Virsprokurors Arvīds Kalniņš neatklāj, kādas lietas nozagtas Zemgales tiesas apgabala prokuratūrā, taču kritizē apsardzes firmu, kas nav izdarījusi visu tūlīt pēc notikušā.

Jēkabpils traģēdijas

«Protams, ka par lietām, kas paņemtas no seifa, izmeklēšanas interesēs mēs nerunājam. Tādēļ es nevaru ne apstiprināt, ne noliegt šīs ziņas. Varu tikai teikt, ka firma, kas apsargāja prokuratūru, pēc zādzības neizdarīja visu, kas atrunāts līgumā,» tā prokurors.

Kalniņš arī norādīja, ka viņam nav saprotams zādzības motīvs, jo lietas, kas nozagtas tiks atjaunotas. Zādzība var ietekmēt vien laiku, kādā šīs lietas tiks izskatītas.

Jau ziņots, ka 23.augusta naktī notikusi ielaušanās Zemgales tiesas apgabala prokuratūras ēkā Dobeles ielā 62a, Jelgavā, kā rezultātā ir nozagti vairāku kriminālprocesu materiāli.

Ielaušanās faktu no rīta, atnākot uz darbu, konstatējusi apkopēja, iepriekš pastāstīja Mālmanis. 23.augustā plkst.0.40 ir fiksēts izsaukums apsardzes firmai, tā atbraukusi, taču neko nav konstatējusi un devusies prom. Plkst.6 no rīta to, ka apgabaltiesas telpās notikusi ielaušanās, konstatējusi apkopēja, stāstīja Mālmanis.

Lietu materiāli tiek glabāti seifā.

Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai ir noslēgts līgums ar SIA «Rīgas apsardze», ēkā ir uzstādīta signalizācija. Apsardzes firmā aģentūrai LETA apstiprināja informāciju, ka tonakt ir bijis izsaukums uz Dobeles ielu 62a, taču neko sīkāk komentēt nevēlējās, iesakot vērsties pēc informācijas policijā.

Mālmanis aģentūrai LETA skaidroja, ka apsardzes firmas darba kvalitāti varēšot izvērtēt vien policijas izmeklēšanas rezultātā, bet lēmumi par sadarbības turpināšanu būšot jāpieņem Ģenerālprokuratūrai, jo līgumi par apsardzi reģionos tiek slēgti centralizēti Rīgā.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece aģentūrai LETA apstiprināja, ka 23.augustā fiksēta iekļūšana Zemgales tiesas apgabala prokuratūras telpās un par notikušo sākts kriminālprocess. Sīkāku informāciju izmeklēšanas interesēs policija nesniedz.

Mālmanis aģentūrai LETA neapstiprināja, ka starp nozagtajām lietām ir arī arī sabiedrībā plašu rezonansi guvušais kriminālprocess par desmit gadus vecās dobelnieces Diānas Kozlovskas slepkavību, kas izdarīta 2007.gadā un par ko aizdomās tiek turēta meitenītes māte un mātes draugs.

Zemgales tiesas apgabala prokuratūras ēkā Dobeles ielā 62a, Jelgavā, atrodas telpas gan apgabala prokuratūrai, gan Jelgavas pilsētas prokuratūrai, taču iekļūšana notikusi tikai apgabala prokuratūras telpās.

Pēc krimināllietu materiālu zādzības no Zemgales tiesas apgabala prokuratūras ir sākta pārbaude, lai noskaidrotu, vai ir pamats lemt par iespējamu disciplinārpārkāpumu tā prokurora rīcībā, kurš bija atbildīgs par pazudušajiem kriminālprocesiem, aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

«Paralēli jau Valsts policijas sāktajam kriminālprocesam prokuratūra veic pārbaudi, lai izvērtētu, vai nav [konstatējama] prokurora iespējamā disciplināratbildība,» skaidroja Pakalne.

Viņa gan atteicās atbildēt uz aģentūras LETA jautājumu, vai taisnība, ka zaglis seifu nevis uzlauzis, bet atslēdzis ar atslēgu, kas, visticamāk, pa nakti bijusi atstāta prokurora kabinetā.

Pakalne skaidroja, ka normatīvajos aktos nav paredzēts regulējums par telpām, kurās tiek glabāti lietu materiāli, tomēr Zemgales tiesas apgabala prokuratūrā bijusi nodrošināta gan apsardze ar signalizāciju, gan seifi materiālu glabāšanai.

Prokuratūra pašlaik vērtē arī apsardzes pakalpojumus nodrošinošā uzņēmuma - SIA «Rīgas apsardze» - rīcību.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka prokuratūrā notikusī zādzība varētu būt saistīta ar asiņaino Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu, kurā apsūdzības uzrādītas vairākiem policistiem, tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šī kriminālprocesa materiāli no prokuratūras nav nozagti.

Pēc neoficiālas informācijas, kas ir aģentūras LETA rīcībā, zagļu atslēgtajā seifā glabātas Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurora Pāvela Sondora lietvedībā esošas lietas, taču kriminālprocess par janvārī notikušo apšaudi Jēkabpilī atrodas viņa kolēģes - prokurores Vidas Kravcovas - lietvedībā.

Tai pašā laikā prokurors Sondors uztur valsts apsūdzību krimināllietā, kurā Jēkabpils laupīšanas uzbrukumā apsūdzētie brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi tiek tiesāti saistībā ar kukuļņemšanu, tomēr šī procesa virzītājs vairs nav prokurors, bet gan Jelgavas tiesa, tāpēc arī lietas materiāliem vajadzētu atrasties tiesā.

Kā ziņots, patlaban norit darbs, lai atjaunotu tos kriminālprocesu materiālus, kuri pagājušajā nedēļā tika nozagti no Zemgales tiesas apgabala prokuratūras. Tikmēr prokuratūra turpina strādāt ierastajā kārtībā, aģentūru LETA informēja Zemgales tiesu apgabala virsprokurors Dainis Mālmanis.

Virsprokurors pastāstīja, ka pazudušās lietas nav ietekmējušas jau sākto tiesas sēžu grafiku un nav jāpārceļ neviena tiesas sēde Zemgales tiesas apgabala prokuratūras kriminālprocesos.

Daudziem dokumentiem bijušas kopijas, un prokuratūrā patlaban tiek atjaunoti visi nozudušo materiālu kriminālprocesi, negaidot, kad tos atradīs policija.

«Materiālu nozušana nav radījusi prokuratūrai tādas problēmas, lai nobremzētu lietas [tālāko virzību],» sacīja Mālmanis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu