Apzagtais prokurors mierina sabiedrību: neviens nesodīts nepaliks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Zemgales tiesas apgabala prokuratūrā ielaušanās rezultātā pazudušo krimināllietu izskatīšana nav apdraudēta, visas lietas ir atjaunojamas, nekavējot to termiņus, un arī noilgumi šajās lietās nav iespējami, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Zemgales tiesas apgabala prokurors Pāvels Sondors.

Sondors apstiprināja, ka viņš un viņa kabinets ir cietuši no noziedznieku iekļūšanas prokuratūras telpās, vienlaikus paužot nožēlu, ka šī informācija jau tiek apspriesta publiski, kaut arī neviena amatpersona žurnālistiem to nav paziņojusi.

«Es vēlos nomierināt sabiedrību, ka neviens nesodīts nepaliks. Vislielākais ļaunums nodarīts man pašam - gan saistībā ar izmeklēšanu, gan ar papildu darba slodzi lietu atjaunošanā. Taču visas lietas ir atjaunojamas tā, lai neciestu nedz to izskatīšana, nedz plānotie termiņi un grafiki. Ar to vēlos pateikt, ka vainīgajiem šis ieguvums nepalīdzēs novērst vai mazināt sodu. Starp pazudušo lietu personām neviena neatrodas apcietinājumā, tāpēc nav iespējami arī aizturēšanas noilgumi,» sacīja Sondors.

Prokurora vērtējumā, masu medijos sniegtie tiesvedības ekspertu komentāri par notikušo ir profesionāli, taču šajā gadījumā bažas par ļaunākā scenārija īstenošanos esot liekas. Sondors neizslēdza iespēju, ka iekļūšana kabinetā un lietu pazušana varētu būt vērsta arī pret viņu personīgi, jo citādi šī pazušana neietekmējot lietu virzību un zagļi faktiski neko neesot panākuši, izņemot prokuratūras darba traucēšanu.

Prokurors atteicās komentēt neoficiālo informāciju, ka zaglis seifu nevis uzlauzis, bet atslēdzis ar atslēgu, kas, visticamāk, pa nakti bijusi atstāta prokurora kabinetā. Viņš klusēšanu pamatoja ar nostāju, ka jebkāda iekļūšanas detaļu un apstākļu apspriešana var traucēt izmeklēšanai un aizdomās turamo noskaidrošanai.

Tāpat izmeklētājs atteicās nosaukt nozagto lietu skaitu, kriminālprocesu smaguma pakāpi vai izskatāmo noziegumu veidus.

Sondors arī neapstiprināja Latvijas Televīzijas versiju, ka prokuratūrā notikusī zādzība varētu būt saistīta ar asiņaino Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu. «Man nav, kam to pajautāt, vai viņi gribēja iegūt šo lietu, un domāt jau varam visu ko,» sacīja prokurors.

Jau ziņots, ka 23.augusta naktī notikusi ielaušanās Zemgales tiesas apgabala prokuratūras ēkā Dobeles ielā 62a, Jelgavā, kā rezultātā ir nozagti vairāku kriminālprocesu materiāli. 23.augustā plkst.0.40 ir fiksēts izsaukums apsardzes firmai, tā atbraukusi, taču neko nav konstatējusi un devusies prom. Plkst.6 no rīta to, ka apgabaltiesas telpās notikusi ielaušanās, konstatējusi apkopēja. Lietu materiāli tiek glabāti seifā.

Par notikušo sākts kriminālprocess. Sīkāku informāciju izmeklēšanas interesēs policija nesniedz.

Patlaban norit darbs, lai atjaunotu tos kriminālprocesu materiālus, kuri tika nozagti no Zemgales tiesas apgabala prokuratūras, aģentūru LETA informēja Zemgales tiesu apgabala virsprokurors Dainis Mālmanis. Virsprokurors pastāstīja, ka pazudušās lietas nav ietekmējušas jau sākto tiesas sēžu grafiku un nav jāpārceļ neviena tiesas sēde Zemgales tiesas apgabala prokuratūras kriminālprocesos. Daudziem dokumentiem bijušas kopijas, un prokuratūrā patlaban tiek atjaunoti visi nozudušo materiālu kriminālprocesi, negaidot, kad tos atradīs policija.

Pēc krimināllietu materiālu zādzības no Zemgales tiesas apgabala prokuratūras ir sākta pārbaude, lai noskaidrotu, vai ir pamats lemt par iespējamu disciplinārpārkāpumu tā prokurora rīcībā, kurš bija atbildīgs par pazudušajiem kriminālprocesiem, aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

«Paralēli jau Valsts policijas sāktajam kriminālprocesam prokuratūra veic pārbaudi, lai izvērtētu, vai nav [konstatējama] prokurora iespējamā disciplināratbildība,» skaidroja Pakalne. Prokuratūra arī vērtē apsardzes pakalpojumus nodrošinošā uzņēmuma - SIA «Rīgas apsardze» - rīcību.

Latvijas Televīzija 29.augustā vēstīja, ka prokuratūrā notikusī zādzība varētu būt saistīta ar asiņaino Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu, kurā apsūdzības uzrādītas vairākiem policistiem, tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šī kriminālprocesa materiāli no prokuratūras nav nozagti, jo kriminālprocess par janvārī notikušo apšaudi Jēkabpilī atrodas Sondora kolēģes - prokurores Vidas Kravcovas - lietvedībā.

Tai pašā laikā prokurors Sondors uztur valsts apsūdzību krimināllietā, kurā Jēkabpils laupīšanas uzbrukumā apsūdzētie brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi tiek tiesāti saistībā ar kukuļņemšanu, tomēr šī procesa virzītājs vairs nav prokurors, bet gan Jelgavas tiesa, tāpēc arī lietas materiāliem vajadzētu atrasties tiesā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu