No Ādažu poligona hospitalizēti deviņi zemessargi; divi smagā stāvoklī

LETA/BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NMPD

Saskaņā ar jaunāko informāciju negadījumā Ādažu poligonā pagaidām neskaidros apstākļos cietuši vairāki zemessargi, - hospitalizēti deviņi cilvēki, no kuriem divu stāvoklis ir smags, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas (AM) preses pārstāvis Normunds Stafeckis.

Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu. Poligonā strādā arī nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, informē AM.

Latvijas Televīzija (LTV) vēstīja, ka sprādzis neliela izmēra lādiņš. NBS komandieris Raimonds Graube televīzijai pieļāva, ka kāds no mācību dalībniekiem poligonā atradis sprādzienbīstamu priekšmetu un ielicis to somā. «Tas varētu būs cilvēciskais faktors,» minēja Graube.

Graube ir uzdevis veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Pēc sākotnējās informācijas, negadījums noticis jau pēc Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona kaujas šaušanas nodarbību beigām.

Kā Latvijas Radio informēja Zemessardzes pārstāve Guna Freimane, Ādažu poligonā atskanējis sprādziens, kas nav bijis saistīts ar militārajām mācībām. Par sprādziena iemesliem tiks veikta dienesta pārbaude. Pašlaik mācības ir pārtrauktas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi šodien saņēmuši izsaukumu uz Ādažu poligonu, kur militāro mācību laikā noticis nelaimes gadījums. Uz Ādažiem devušās septiņas brigādes un divas operatīvās brigādes, aģentūrai LETA pastāstīja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Sprādziens atskanēja jau pēc nodarbību beigām. Neilgi pēc negadījuma Zemessardzes pārstāve Guna Freimane aģentūrai BNS pastāstīja, ka sprādziens notika pie ierīkotā Franču kurgāna, un tas nebija plānots. «Sprādziens nebija saistīts ar mūsu mācībām. Tas nogranda blakus šaušanas sektoram,» sacīja Freimane.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube ir uzdevis veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus.

Svētdienas pēcpusdienā arī AM pārstāvis Normunds Stafeckis aģentūrai BNS apstiprināja, ka līdz šim noskaidrots, ka sprādziens atskanējis pēc mācību beigām, kad zemessargi pulcējās vienkopus, lai dotos mājās.

«Varu apstiprināt, ka negadījuma cēlonis ir sprādziens. Tas notika Franču kurgānā, kurā pēc praktiskās šaušanas, pirms došanās mājup, bija pulcējušies zemessargi. Tajā brīdī atskanēja sprādziens. Kas sprāga, kāpēc sprāga, skaidrojam,» sacīja Stafeckis.

Viņš prognozēja, ka dienesta izmeklēšanas rezultāti ātrākais varētu būt zināmi pirmdien.

Mediķi precizē sākotnēji sniegto informāciju un apstiprina, ka nelaimē cietuši deviņi cilvēki. Visi zemessargi ir hospitalizēti un nogādāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Negadījuma vietā mediķi darbu ir beiguši, taču sīkāka informācija par poligonā notikušo un traumām, kuras guvuši cietušie, pagaidām netiek sniegta.

Jau ziņots, ka šodien Ādažu poligonā turpinās Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona (ZS 17.PABN) kaujas šaušana ar lielgabalu L/70. Mācībās piedalās 80 zemessargi un 18 karavīri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu