ZRP Saeimas frakcijas deputāti prasa pilnīgu atteikšanos no aizklātiem balsojumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vienpadsmitās Saeimas «Zatlera Reformu partijas» frakcijas deputāti ir sagatavojuši divus likumprojektus «Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē» un «Grozījums likumā «Par Latvijas Banku», kas izveidotu vienotu regulējumu attiecībā uz visiem balsojumiem Saeimā un paredz pilnīgu atteikšanos no aizklātajiem balsojumiem, portālu «Apollo» informēja ZRP frakcijā.

Šo jautājumu ZRP apspriedīs nākamajā koalīcijas sadarbības padomes sēdē, lai nodrošinātu likumprojektu virzību jau tuvākajā Saeimas sēdē.

ZRP izstrādātais likumprojekts «Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē» un likumprojekts «Grozījums likumā «Par Latvijas Banku»» paredz pilnīgu atteikšanos no aizklātajiem balsojumiem amatpersonu ievēlēšanas, apstiprināšanas, iecelšanas, atbrīvošanas vai atlaišanas no amata gadījumos.

Lai arī 11.Saeimas Juridiskā komisija ir lēmusi par likumprojekta nr.459 «Grozījumi Saeimas kārtības rullī» pārņemšanu 11.Saeimas darba kārtībā, un šis jautājums ir iekļauts 3.novembra Saeimas sēdes darba kārtībā, tomēr tie neparedz Valsts prezidenta, Satversmes tiesas tiesneša un Valsts kontroliera ievēlēšanu atklātā balsojumā. Tas iespējams vienīgi izdarot grozījumus Latvijas Republikas Satversmē. Likumprojekts «Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē» šobrīd ir aktuāls arī tādēļ, ka tas paredz atteikšanos no aizklātiem balsojumiem, apstiprinot Satversmes tiesas tiesnešus.

Savukārt, lai izslēgtu tiesību normu pretrunas, nepieciešams veikt grozījumus arī speciālajā likumā «Par Latvijas Banku», kas paredz, ka Saeima Latvijas Bankas prezidentu, Bankas prezidenta vietnieku un padomes locekļus ievēl un atsauc atklātā balsojumā.

ZRP frakcijas deputāti norāda, ka aizklātie balsojumi ir «ne vien mazinājuši sabiedrības uzticību politiķiem, bet arī radījuši praktiskas grūtības nozīmīgiem valsts amatpersonu amatiem atrast atbilstošus kandidātus. Tāpēc savas nozares atzīti profesionāļi atsakās kandidēt uz amatiem, nevēlēdamies iziet necaurskatāmo ievēlēšanas procedūru Saeimā.»

ZRP frakcijas deputāti uzskata, ka «atklāti Saeimas balsojumi liks katram deputātam skaidrot savus apsvērumus, nodrošinās parlamentāro debati par nozīmīgiem sabiedriskiem jautājumiem un tādējādi veicinās arī diskusiju sabiedrībā par konkrētu lēmumu vai amata kandidātu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu