Latkovskis uzskata, ka Jaundžeikaram piemita «pļāpīgums izteiktā formā»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) jaunajam vadītājam Valdim Zatleram būtu jānoskaidro, kā kādreizējais bijušais iekšlietu ministrs un NDK vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) atkārtoti ticis pie pielaides valsts noslēpumam. To piektdienas Latvijas Televīzijas raidījumā «100.panta Preses klubs» teica Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Latkovskis uzskata, ka Jaundžeikaram piemita «pļāpīgums izteiktā formā». Un tas esot ticis iepriekš norādīts. Tādēļ esot jautājums, kā Jaundžeikars savulaik atkārtoti ticis pie pielaides valsts noslēpumam, kas viņam pienācās, lai ieņemtu konkrētos amatus.

«Zatlera kungam būtu jāsaprot, kādā veidā Jaundžeikars tika pie šīs pielaides,» teica Latkovskis.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji atzinuši Jaundžeikaru par aizdomās turēto noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma (KL) 94.pantā un 144.pantā, žurnālistus informēja Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks.

KL 94.pants ir par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, tomēr Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana izpaust neizpaužamo informāciju, skaidroja advokāts. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no KNAB.

KL 94.pantā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat Jaundžeikaram tiek inkriminēts noziedzīgs nodarījums, kas paredzēts KL 144.pantā - korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšana.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Jaundžeikaram piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu. Tomēr Jaundžeikara aizstāvji ir pārliecināti, ka viņu klients nav pārkāpis likumu, tāpēc tiesas lēmumu par apcietinājuma piemērošanu viņi plāno pārsūdzēt.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, Jaundžeikars par iekšlietu ministru iecelts Aigara Kalvīša (TP) valdībā 2005.gadā.

2006.gadā Jaundžeikars tika iecelts par Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju.

2010.gadā Jaundžeikars atkārtoti kļuva par NDK priekšsēdētāju, kad no komisijas vadītāja amata atkāpās Māris Kučinskis (TP).
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu