Jaundžeikaru patur apcietinājumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas apgabaltiesā šodien nolēma paturēt apcietinājumā bijušo iekšlietu ministru un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžeikaru (LPP/LC), žurnālistiem pastāstīja prokurors.

Apgabaltiesa šodien vairāku stundu laikā izskatīja advokāta Pāvela Rebenoka sūdzību par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 3.novembra lēmumu, ar kuru Jaundžeikars tika apcietināts.

Kā ziņots, Jaundžeikars tiek turēts aizdomās par tādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma (KL) 94.pantā un 20.panta 3.daļā, kā arī KL 144.pantā, proti, par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu un par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu, žurnālistiem iepriekš atklāja Jaundžeikara advokāts Rebenoks. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no KNAB.

TV3 raidījums «Nekā personīga» pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Jaundžeikars slepeno informāciju no kādas KNAB darbinieces esot pircis par naudu. Kopumā šajā lietā esot trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB amatpersona izmantojuši starpnieku. Aizdomās turamā KNAB darbiniece esot strādājusi operatīvo pasākumu nodaļā, un viņas kompetencē bijuši tehniskie jautājumi, sarunu šifrēšana un tamlīdzīgas darbības. Viņa birojā sākusi strādāt, vairākus gadus pirms tā vadība uzticēta Normundam Vilnītim.

Ar Jaundžeikaru viņa neesot tikusies vai sazvanījusies, taču starpnieks informācijas piegādē bijis kāds Jaundžeikara labs paziņa - KNAB darbinieces radinieks. Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana, savukārt šīs kūdīšanas galvenais ierocis esot bijusi nauda. Cik maksāts par vērtīgās informācijas iznešanu ārpus KNAB sienām, vēl skaidrošot izmeklēšana. KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojoties, jo atrodas uz brīvām kājām, vēstīja «Nekā personīga».

Advokāts Rebenoks pēc ciemošanās pie Jaundžeikara cietumā aģentūrai LETA pagājušās nedēļas piektdienā pastāstīja, ka viņa klientam viss kārtībā un viņš esot «gatavs cīņai». Jautāts, vai Jaundžeikars cer, ka šonedēļ viņš tiks atbrīvots no apcietinājuma, advokāts atbildēja, ka būs tā, kā tiesa lems. «No juridiskā viedokļa jau ceram, ka tas vismaz otrdien notiks, bet, ņemot vērā, kā lieta šobrīd virzās, liekas ilūzijas mēs, protams, nelolojam, jo neesam naivi,» piektdien sacīja aizstāvis.

Jautāts, vai gadījumā negrasās lūgt apgabaltiesu atbrīvot Jaundžeikaru pret drošības naudu, Rebenoks norādīja, ka pašreizējā procesuālajā stadijā tas nav iespējams, proti, šajā reizē apgabaltiesa tikai pārvērtēs zemāka līmeņa tiesas lēmuma likumību, bet lūgums par apcietinātā atbrīvošanu pret drošības naudu būtu iesniedzams pirmās instances tiesā.

Kā ziņots, Jaundžeikaru KNAB darbinieki aizturēja naktī uz 2.novembri, kad tika veikta kratīšana arī viņa dzīvesvietā Limbažu novadā. 3.novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apmierināja KNAB lūgumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Jaundžeikaram. 7.novembrī advokāts Rebenoks šo lēmumu pārsūdzēja, bet šodien Rīgas apgabaltiesa to pārskatīs.

Par ko tieši ir sākts kriminālprocess, kurā Jaundžeikars aizturēts, publiski netiek atklāts, taču izskanējušas dažādas neoficiālas versijas. Vienā no tām tiek pieļauts, ka bijušais politiķis, iespējams, aizturēts tāpēc, ka vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko Jaundžeikaram nodevis toreizējais KNAB vadītājs Vilnītis. Jaundžeikars, iespējams, slepeno informāciju vācis pirms 10.Saeimas vēlēšanām, kad KNAB plānojis aizturēt Šleseru. Jaundžeikars to esot uzzinājis no Vilnīša, ar kuru esot labi paziņas. Šlesers pēc tam kādu laiku uzturējies ārpus Latvijas, vēstīja Latvijas Televīzija.

Savukārt cita versija Jaudžeikara aizturēšanu saista ar viņa pērn izrādīto lielo interesi par piesegpasēm un vēlmi iegūt uzturēšanās atļauju kādam Krievijas miljonāram.

Neoficiāli izskanējusi versija, ka Jaundžeikars varētu būt saistīts ar Viņķeļiem nozagto fotogrāfiju nopludināšanu, taču arī tie pagaidām ir tikai minējumi.

Jaundžeikara advokāts Rebenoks uzskata, ka šī lieta ir «politiskā atriebība» bijušajam politiķim. Jautāts, par kādu laika periodu konkrētajā kriminālprocesā ir runa, aizstāvis precīzu atbildi sniegt nevarēja, vien norādīja, ka lietā ir pieminēts 2009.gads, katrā gadījumā «tas nav svaigākais materiāls», sacīja Rebenoks.

Advokāts arī piebilda, ka publiskajā telpā izskanējušie minējumi par lietas saistību ar bijušo KNAB priekšnieku Vilnīti vai politiķi un uzņēmēju Šleseru neatbilst patiesībai, vismaz viņš šos uzvārdus kriminālprocesa materiālos pagaidām neesot redzējis. Tāpat lietā neesot iesaistītas arī citas personas, kas pēdējo divu dienu laikā nonākušas pastiprinātā mediju redzeslokā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu