Loskutovs uzvar strīdā par atstādināšanu no amata; no valsts piedzen naudu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Administratīvā apgabaltiesa atzinusi par prettiesisku Ministru prezidenta 2007.gada rīkojumu par Alekseja Loskutova atstādināšanu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata pienākumu pildīšanas.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, apgabaltiesa uzlikusi par pienākumu Latvijas valstij atlīdzināt Loskutovam nesaņemto darba samaksu par laiku no 2007.gada 24.septembra līdz 2007.gada 8.novembrim, kā arī 1000 latu morālā kaitējuma atlīdzību, 22 latu mantiskos zaudējumus un 500 latu atlīdzību par personisko kaitējumu.

Tāpat tiesa likusi valstij atmaksāt Loskutovam viņa samaksāto valsts nodevu - 20 latus.

Kā informēja Trubiņa, pēc Loskutova pieteikumu tiesa atzinusi par prettiesisku Ministru prezidenta 2007.gada 24.septembra rīkojumu par viņa atstādināšanu no KNAB priekšnieka amata.

Apgabaltiesas spriedumu 30 dienu laikā vēl ir iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

Kā ziņots, Loskutovs administratīvajā tiesā apstrīdēja toreizējā premjera lēmumu par viņa atstādināšanu no amata, kas izrietēja no Aigara Kalvīša (TP) rezolūcijas Valsts kancelejas vadītājai Guntai Veismanei un kurā bija teikts, ka pret Loskutovu ierosināta disciplinārlieta un līdz tās izmeklēšanas procesa beigām KNAB priekšnieks tiek atstādināts no amata pienākumu izpildes. Viņš lūdza minēto rezolūciju atcelt.

Administratīvā apgabaltiesa, līdzīgi kā vēl gadu iepriekš Administratīvā rajona tiesa, 2010.gada 29.novembrī noraidīja Loskutova pieteikumu par mantisko zaudējumu, morālā kaitējuma, kā arī ar juridisko pakalpojumu saņemšanu saistīto izdevumu atlīdzināšanu. Viņš spriedumu pārsūdzēja.

LETA jau ziņoja, ka šā gada augustā Senāta Administratīvo lietu departaments atcēla Administratīvās apgabaltiesas 2010.gada 29.novembra spriedumu, ar kuru Loskutova pieteikums tika noraidīts, un lietu nodeva jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā.

2008.gadā valdības izveidotā komisija, kas vērtēja KNAB priekšnieka atbilstību amatam, secināja, ka Loskutovs pienācīgi nenovērtēja Valsts kontroles norādītās nepilnības un ar KNAB Slepenības nodrošināšanas nodaļu saistītos riskus, atkārtoti atliekot audita veikšanu šajā nodaļā.

Loskutovs nenodrošināja visaptverošas un efektīvas iekšējās kontroles sistēmas par kriminālprocesos izņemto un biroja slepenības režīmā nodrošināšanas nodaļas glabāšanā nodoto naudas līdzekļu uzskaiti un saglabāšanu, secināja komisija. Rezultātā no KNAB pazuda 135 500 latu. Šī summa pazudusi 11 lietās, no kurām lielākā daļa bija jau izskatīta.

Pēc komisijas ziņojuma uzklausīšanas valdība nolēma Saeimu rosināt lemt par Loskutova atbrīvošanu no amata, un Saeima 2008.gada 29.jūnijā nobalsoja par Loskutova atbrīvošanu no KNAB priekšnieka amata.

Loskutovs vērsās Administratīvajā rajona tiesā, taču tiesa atteicās pieņemt izskatīšanai viņa iebildumus pret valdības lēmumu ierosināt Saeimai viņu atbrīvot no amata.

Administratīvās rajona tiesas lēmumu atstāja spēkā arī Administratīvā apgabaltiesa. Apgabaltiesas lēmums patlaban ir stājies spēkā.

Loskutovs ievēlēts 11.Saeimā no «Vienotības» saraksta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu