Aukstā laikā sarosās arī urīnceļu infekcijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gandrīz tikpat bieži kā augšējo elpošanas ceļu saslimšanas ziemas laikā ir nieru un urīnceļu infekciju slimības

«Ja ir auksts laiks, varam apaukstēties. Tas taču ir tik saprotami! Tāpat var apaukstēties arī urīnpūslis, ja tam salst. Šāda apaukstēšanās ir bīstamāka tiem cilvēkiem, kas jau slimo ar hronisku recidivējošu urīnceļu infekciju vai asimptomātisku bakteriūriju, kad cilvēkam nav nekādu sūdzību, bet urīna analīzēs parādās baktērijas. Tās var izraisīt kārtējo slimības paasinājumu,» norāda medicīnas sabiedrība «ARS» uroloģe Zane Pilsētniece. Aukstā laikā no hroniskas urīnceļu infekcijas paasinājumiem biežāk cieš arī diabēta slimnieki, cilvēki, kuriem veiktas medicīniskas manipulācijas urīnceļos, piemēram, urīnpūšļa katetrizācija, cilvēki ar vispārēju organisma novājināšanos, kā arī sievietes. Aukstums organismam ir liels stress, norāda Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs urologs Egils Vjaters. «Apsaldēšanās un pārsalšana samazina organisma aizsargspējas. Ja cilvēka vājā vieta ir urīnpūslis un viņš bieži cieš no urīnceļu infekcijām, pazeminoties imunitātei, infekcijas draudi palielinās. Aukstums nerada infekciju, bet veicina tās izplatīšanos. Pārsalšana, pārmērīga alkohola lietošana, pārstrādāšanās pazemina imunitāti un paver ceļu vīrusiem un baktērijām.»

Urologs iesaka ģērbties piemēroti laika apstākļiem un norūdīties, lai baktērijām būtu mazāk izredžu veikt savu kaitīgo darbu.

Baktērijas aizskalojas ar šķidrumu

Parasti baktēriju nav ne urīnpūslī, ne urīnā. Infekcija un iekaisums rodas, kad baktērijas tomēr nonāk urīnpūslī (visbiežāk no ādas virspuses caur urīnizvadkanālu) un savairojas ātrāk, nekā tiek izskalotas ārā. Piemēram, ja esam apaukstējušies iekaisuma dēļ urinēšanas process kļūst sāpīgs, biežs, ir sūrstēšana, sāpes vēdera lejasdaļā vai iegurņa rajonā, urīns ir duļķains, ar asu smaku un pat asiņu piejaukumu.

Lai ārstētu akūtu nieru un urīnpūšļa iekaisumu, jādodas pie ārsta un jālieto viņa izrakstītie antibakteriālie medikamenti.

Pirms pacients nonāk pie ārsta, nepatīkamo simptomu mazināšanai var lietot homeopātiskus, spazmolītiskus, pretsāpju līdzekļus, kā arī zāļu tējas, iesaka «Ģimenes aptieku» tīkla farmaceite Gaļina Patreja. Sen zināms urīnizvadceļu profilakses līdzeklis ir dzērvenes. Tās ierobežo baktēriju vairošanos, jo satur hipūrskābi, kas neļauj baktērijām piestiprināties pie urīnceļu sieniņām, tās ar urīnu aizskalo prom un novērš infekcijas attīstību. No dzērveņu lietošanas urīna pH kļūst skābāks, paātrinās magnija un kālija izvadīšana, tādējādi samazinot akmeņu veidošanos urīnizvadceļos. Dzērveņu ekstraktu satur gan dažādi ārstnieciskie sīrupi, gan uztura bagātinātājs «Urinal».

Kā papildu līdzekli urīnizvadsistēmas infekciju ārstēšanā, nierakmeņu un dažādu ar urīna aizturi saistītu slimību ārstēšanā var lietot «Urosept», kura sastāvā ir ekstrakts no pētersīļa saknes, bērzu lapām, kumelītes ziediem, brūklenes lapām.

Urīnceļu infekcijas, nieru un urīnpūšļa iekaisumu gadījumā, nierakmeņu slimības ārstēšanai un profilaksei, kā arī urīna minerālvielu kristalizācijas samazināšanai piemērota «Fitolizyn» pasta iekšķīgai lietošanai. Tās sastāvā ir dabiski augu ekstrakti.

Izteiktu sāpju un gludās muskulatūras spazmu mazināšanai var lietot «No-spa» vai citus pretsāpju preparātus.

Līdz ārsta nozīmētajai antibakteriālajai terapijai G. Patreja iesaka kombinēt vairākus līdzekļus – tēju un spazmolītisku vai pretsāpju līdzekli. Divas trīs nedēļas fitoterapija ieteicama arī papildu bāzes ārstēšanas līdzekļiem. «Ja cilvēks skaidri zina, ka viņam ir cistīts, sāpīgo vietu var mazliet pasildīt. Tomēr jāuzmanās kļūdīties, nosakot savu veselības stāvokli, – sāpes var liecināt arī par apendicītu vai kādu citu veselības problēmu,» brīdina farmaceite.

Nieru un urīnceļu infekcijas gadījumā ir būtiska diētas ievērošana – lietot daudz šķidruma, atturēties no asiem, kairinošiem ēdieniem un alkohola. Uzturā ieteicami piena produkti, augļi un dārzeņi.

Der zināt

  • Ja ir nieru un urīnceļu iekaisums, vislabāk noder brūkleņu un miltenāju lapu, kosu lakstu, kumelīšu tēja.
  • Ieteicami arī aptiekā nopērkamie speciālie drogu maisījumi.
  • Fitopreparāti lietojami pusstundu pirms ēšanas vai ēšanas laikā.
  • Jālieto daudz šķidruma, ne tikai ārstnieciskās tējas.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu