Organisma attīrīšanas kūres ir pilnīgas muļķības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Organisma detoksikācijas kūres labākajā gadījumā ir bezjēdzīgas, bet sliktākajā gadījumā ārkārtīgi bīstamas veselībai, norāda Londonas Universitātes koledžas uztura bioķīmijas profesors Deivids Benders.

Dažādas detoksikācijas diētas sola, ka ar tām var uzlabot veselības stāvokli un attīrīt organismu no toksiskām ķimikālijām, kā arī novērst visdažādākās problēmas, kā galvassāpes, nogurumu un neveselīgu ādas krāsu, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Tomēr britu vadošais uztura eksperts izdevis pirmssvētku brīdinājumu ikvienam, kas cer pēc Ziemassvētku izēšanās sevi attīrīt no kādiem «toksīniem» - detoksikācija vienkārši nestrādā. Labākajā gadījumā tā ir bezjēdzīga, bet sliktākajā ļoti bīstama veselībai.

«Svara pieaugums rodas no nesamērības starp ēdiena uzņemšanu un enerģijas patēriņu. Nav nekāda maģiska īsceļa svara zaudēšanai - ir jāēd mazāk un jāvingro vairāk. Tas ir vienkārši,» norāda Benders.

Detoksikācijas kūrēs paredz lietot uzturā lielu daudzumu augļu, dārzeņu un sulu, kā arī uzņemt lielu daudzumu ūdens, izvairoties no kofeīna, cukura un alkohola.

Saskaņā ar reklāmām šīm kūrēm tiek piedēvētas dažādas labvēlīgas ietekmes uz veselību, tostarp enerģijas līmeņa paaugstināšanu, ļaujot organismam koncentrēties uz pašdziedināšanu, raksta avīze.

Taču profesors Benders rakstā «Detoksikācijas ilūzijas» bioloģijas žurnālā «The Biologist» noraida šos apgalvojumus.

«Mums ir lieliska sistēma, kā atbrīvoties no potenciāli kaitīgām vielām, - to sauc par cilvēka ķermeni,» raksta Benders.

Profesors norāda, ka jēdziens «detoksikācija» fizioloģiskā terminoloģijā nozīmē ķīmisku reakciju, kas saistīta ar urīna produkciju, taču tagad tas kļuvis par «bezjēdzīgu mārketinga terminu».

«Es neesmu pārliecināts, ko nozīmē «pašdziedināšanās», un ideja par «enerģijas līmeņa pieaugumu» ir pilnīgas muļķības,» raksta Benders.

«Visa detoksikācijas filozofija ir balstīta uz neiespējamu priekšnosacījumu, ka uzkrājušies toksīni izraisa palēninātu vielmaiņu, svara pieaugumu, vispārēju savārgumu un tamlīdzīgi un ka šie toksīni ir jāiznīcina ar kaut kāda veida uztura režīmu,» norāda eksperts.

Patiesībā «cilvēka ķermenis ļoti efektīvi pārstrādā un izvada toksīnus».

Šī atkritumvielu izvadīšanas sistēma ir attīstījusies miljoniem gadu laikā un strādā cauru diennakti, lai izvadītu no organisma nevēlamas vielas.

Mūsu orgāni nemitīgi rada ļoti sarežģītas ķīmiskas reakcijas, kas pārvērš ēdienu un dzērienu hormonos, enerģijā un pat medikamentos, skaidro profesors.

Arī mūsu vielmaiņa ļoti efektīvi un nekaitīgi pārstrādā nevēlamas vielas urīnā un žultī, tādā veidā mēs no tām varam atbrīvoties, apmeklējot tualeti.

Līdz ar to ideja, ka kaut kādas sliktās ķimikālijas vienkārši sēž mūsu organismā un gaida, kad tās izvadīs ar dārgu detoksikācijas kūri, ir vienkārši pilnīgi bezjēdzīga, norāda profesors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu