Jaundžeikaram veiks operāciju; iespējams, izdevumus segs valsts

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Apcietinātajam bijušajam Saeimas deputātam un iekšlietu ministram Dzintaram Jaundžeikaram (LPP/LC), kurš kopš pagājušās piektdienas uzturas Stradiņa slimnīcā, drīzumā plānota sirds operācija, aģentūrai BNS pastāstīja Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks.

Ārsti bijušā deputāta stāvokli novērtējuši par pietiekami nopietnu, un tuvākajās nedēļās plānota operācija. «Ķirurģiska iejaukšanās būs nepieciešama tieši sirds rajonā,» norādīja advokāts.

Cik operācija būs nopietna, patlaban esot grūti spriest. Operāciju pagaidām operatīvi nevarot veikt, jo Jaundžeikaram vispirms jāizārstē citas kaites. Sirds problēmas Jaundžeikaram saasinājušās tieši apcietinājuma laikā, lai arī no slimības vēstures izrietot, ka diagnozes viņam ir bijušas jau no 1999.gada.

«Nepatīkama lieta valsts budžetam – kamēr viņš atrodas apcietinājumā, visi ārstēšanās izdevumi, kas noteikti būs ļoti lieli, būs jāsedz valstij,» klāstīja advokāts. Ja Jaundžeikars atradīsies vēl apcietinājumā, valstij būs jāsedz arī operācijas izdevumi, bet, ja viņu palaidīs brīvībā, operācija gan būs jāsedz par privātiem līdzekļiem.

Advokātam pagaidām nav zināms, cik lielas varētu būt operācijas izmaksas, taču viņš sacīja, ka valstij izmaksas par Jaundžeikara uzturēšanos slimnīcā ir pietiekami lielas.

«Parēķināsim konvojēšanas izmaksas ‒ viņu apsargā diennakti, ārstēšanās izmaksas. Viņam ir vienvietīga palāta, jo no drošības viedokļa viņu nevar ievietot parastajā palātā. Līdz ar to izmaksas ir lielas,» uzsvēra Rebenoks, precīzu summu gan neminot.

Advokāts joprojām uzskata, ka pašlaik Jaundžeikara turēšana apcietinājumā pielīdzināma spīdzināšanai.

«Mēs lūgumu, lai viņu aizved pie ārstiem uz Gaiļezera slimnīcu vai Stradiņa slimnīcu, esam izteikuši jau mēnesi. Katru nedēļu esam vērsušies ar tādu lūgumu, taču netikām sadzirdēti. Līdz ar to cietuma ārsti vienmēr ziņoja, ka viss ir kārtībā un nekādu problēmu nav. Tiklīdz atbrauca neatkarīgi ārsti, kas objektīvi paskatījās, tā viņu ar ātro palīdzību nogādāja slimnīcā,» piebilda advokāts.

Tiesa par to, vai Jaundžeikars jāpatur apcietinājumā, lems 21.decembrī. Lai arī drošības līdzekli līdz tiesas sēdei bijušajam deputātam var mainīt arī lietas virzītājs – prokuratūra ‒, pagaidām tā drošības līdzekli nav grozījusi.

Rebenoks apšauba, vai Jaundžeikars, ņemot vērā veselības problēmas, varēs tiesas sēdē piedalīties. Ja tiesa lemj par apcietinājuma atcelšanu, Jaundžeikaram no palātas «pazudīšot tikai apsargi».

Jau ziņots, ka Jaundžeikaram Rīgas Centrālcietumā pagājušajā piektdienā kļuvis slikti un cietuma darbinieki pie viņa izsauca ātro palīdzību, kas Jaundžeikaru nogādāja slimnīcā.

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūguma Rīgas Centra rajona tiesa 3.novembrī Jaundžeikaram piemēroja apcietinājumu. Viņa lietu gan tagad izmeklē prokurore Viorika Jirgena.

Jaundžeikara kriminālprocess satur valsts noslēpumu un atzīts par slepenu.

Bijušajam iekšlietu ministram un Nacionālās drošības komisijas vadītājam inkriminēti divi Krimināllikuma panti ‒ valsts noslēpuma izpaušana un korespondences izpaušana.

Pēc izmeklēšanas uzskata, Jaundžeikars ir uzkūdījis kādu KNAB amatpersonu izpaust viņam valsts noslēpumu. TV3 raidījums «Nekā personīga» iepriekš vēstīja, ka Jaundžeikara  lietā ir trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB darbiniece izmantojuši starpnieku.

«Nekā personīga» uzsvēra, ka kūdīšanas galvenais ierocis ir nauda. Cik tika maksāts par vērtīgās informācijas iznešanu ārpus KNAB sienām, noskaidros izmeklēšana. KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojas, jo atrodas uz brīvām kājām.

Prokuratūra apstiprināja, ka bijušā Saeimas deputāta un iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara lietas ietvaros arī noskaidros, kurš, iespējams, noplūdinājis viesnīcā «Rīdzene» noklausīto sarunu ierakstus.

Šīs sarunas, iespējams, ir daļa no tā dēvētās oligarhu lietas.

Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nolēmis Jaundžeikara lietai pievienot kopš vasaras Drošības policijas izmeklēto kriminālprocesu par operatīvās informācijas noplūdi saistībā ar plānotajām kratīšanām oligarhu lietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu