Jaundžeikars: KNAB nekādus noslēpumus man nav uzticējis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) man nekādus noslēpumus nav uzticējis un no manas zemnieku saimniecības nekāda informācijas noplūde nav notikusi, laikrakstam «Telegraf» sacījis bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kuru tur aizdomās par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu.

Jaundžeikars uzsvēris, ka viņa prioritāte pašlaik ir sakārtot savu veselību - viņam gaidāma sirds operācija.

Prokurore Viorika Jirgena ir atcēlusi Jaundžeikaram piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu, tā vietā kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām. Bijušais politiķis stāstījis, ka konvojs viņu vairs nepavadot.

Kā ziņots, Jaundžeikars tiek turēts aizdomās par tādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma (KL) 94.pantā un 20.panta 3.daļā, kā arī KL 144.pantā, proti, par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu un par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu, pastāstīja Jaundžeikara advokāts Rebenoks. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB).

«TV3» raidījums «Nekā personīga» iepriekš vēstīja, ka Jaundžeikars slepeno informāciju no kādas KNAB darbinieces esot pircis par naudu. Kopumā šajā lietā esot trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB amatpersona izmantojuši starpnieku. Aizdomās turamā KNAB darbiniece esot strādājusi operatīvo pasākumu nodaļā, un viņas kompetencē bijuši tehniskie jautājumi, sarunu šifrēšana un tamlīdzīgas darbības. Viņa birojā sākusi strādāt, vairākus gadus pirms tā vadība uzticēta Normundam Vilnītim.

Ar Jaundžeikaru viņa neesot tikusies vai sazvanījusies, taču starpnieks informācijas piegādē bijis kāds Jaundžeikara labs paziņa - KNAB darbinieces radinieks. Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana, savukārt šīs kūdīšanas galvenais ierocis esot bijusi nauda. Cik maksāts par vērtīgās informācijas iznešanu ārpus KNAB sienām, vēl skaidrošot izmeklēšana. KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojoties, jo atrodas uz brīvām kājām, vēstīja «Nekā personīga».

Par ko tieši ir sākts kriminālprocess, kurā Jaundžeikars aizturēts, publiski netiek atklāts, taču izskanējušas dažādas neoficiālas versijas. Vienā no tām tiek pieļauts, ka bijušais politiķis, iespējams, aizturēts tāpēc, ka vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko Jaundžeikaram nodevis toreizējais KNAB vadītājs Vilnītis. Jaundžeikars, iespējams, slepeno informāciju vācis pirms 10.Saeimas vēlēšanām, kad KNAB plānojis aizturēt Šleseru. Jaundžeikars to esot uzzinājis no Vilnīša, ar kuru esot labi paziņas. Šlesers pēc tam kādu laiku uzturējies ārpus Latvijas, vēstīja Latvijas Televīzija.

Rebenoks apstiprināja, ka bez Jaundžeikara lietā ir vēl divas aizdomās turamās personas, kuru vārdus gan viņš nevēlējās pagaidām atklāt. Neviena no šīm divām personām neatrodas apcietinājumā. Tāpat advokāts atzīmēja, ka nekāda informācija par naudu lietā neparādoties, tie esot apzināti KNAB meli, ka kūdīšanas galvenais ierocis bijusi nauda.

Jaundžeikaru KNAB darbinieki aizturēja naktī uz 2.novembri, kad tika veikta kratīšana arī viņa dzīvesvietā Limbažu novadā. 3.novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apmierināja KNAB lūgumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Jaundžeikaram. Atrodoties apcietinājumā, Jaundžekaram pasliktinājās veselības stāvoklis, tāpēc 9.decembrī uz Rīgas Centrālcietumu tika izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde. Pēc Jaundžeikara apskates cietumā mediķi nolēma viņu transportēt uz Stradiņa slimnīcu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu