Saistībā ar sprādzienu Ādažu poligonā no dienesta atbrīvo divus zemessargus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saistībā ar munīcijas sprādzienu Ādažu poligonā, kurā cieta deviņi zemessargi un viens no viņiem vēlāk mira, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) nolēmis no dienesta atbrīvot divus zemessargus.

Ministrs šodien žurnālistus informēja, ka rosina no zemessardzes izslēgt virsseržantu Juri Kārkliņu, kā arī priekšlaicīgi atvaļināt no dienesta kapteini Gvido Svikli.

Notikuma izmeklēšanā secināts, ka Kārkliņš uz mācībām patvaļīgi atvedis jaunsargu un atļāvis piedalīties šaušanas mācībās. Tāpat viņš esot veicis neatļautu munīcijas vākšanu poligonā, kā arī pēc mācībām viņam konstatēts alkohola reibums. Savukārt pret Svikli sankcijas vērstas, jo viņš kā atbildīgais par mācībām esot zinājis par jaunsarga klātesamību mācībās.

Šie ir tikai Aizsardzības ministrijas izmeklēšanas rezultāti, un paralēli norit arī ierosinātais kriminālprocess.

LETA jau ziņoja, ka 23.oktobrī Ādažu poligonā sprādzienā ievainojumus guva deviņi zemessargi, kuri tika nogādāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Viens no ievainotajiem zemessargiem vēlāk mira. Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu.

Pēc sākotnējās informācijas, negadījums noticis jau pēc Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona kaujas šaušanas nodarbību beigām. Sprādzienā vainojams zemessargs, kurš poligonā atradis nesprāgušu lādiņu un to ievietojis savā mugursomā, taču lādiņš detonējis. Līdz ar to sprādziena cēlonis, visticamāk, ir nelikumīgas darbības, kas apdraudējušas apkārt esošo cilvēku veselību un dzīvību.

Nacionālo bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas pārstāvji novembra sākumā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā sniedza informāciju par šo negadījumu, un deputāti secināja, ka sprādziens Ādažu poligonā noticis cilvēciskā faktora, nevis sistēmas nepilnību dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu