Kā Ziemassvētkos ļaunos garus apkarot

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Ziemsvētkos dažādiem līdzekļiem apkaro ļaunos garus. Te noder sērmūkslis, pīlādzis, bucene jeb pucene, kas ir vecs burvestību koks. No tā baidās raganas un skauģi.

No sērmūkšļa koka Ziemsvētku vakarā pagatavo mazu krustiņu, to nes uz rudzu lauku un paslēpj zem sniega, lai nākamajā gadā būtu labi rudzi.

Tāds pats burvestības koks ir apse. Ar apses malku dedzinātas raganas, tāpēc to sauc par raganu malku. No apses koka pagatavots Kristus krusts, tāpēc apsi uzskata par svētu.

Ziemsvētku nakti puišiem jāiet uz mežmalu un jāsviež nūjiņas mežā — tad vasaru vilki nenāk aitas plēst.

Bluķa vakarā jāuziet kalnā un jāsviež nūjas mežā, lai nākamajā gadā būtu laba raža.

Ziemsvētku vakarā uz kūts durvīm jāuzvelk krusts, lai raganas lopus neapbur. Tāpat uz citām durvīm jāuzvelk trīs krusti, lai ļaunums neienāk mājās. Bērniem basām kājām jāapskrien visas ēkas un uz katras jāuzvelk krusts. Kurš pirmais tiek pie istabas durvīm — tas tai gadā ir vislaimīgākais.

Ziemsvētku rītā aizvien kāds cenšas iziet no mājām, pirms nav ienācis kāds svešs cilvēks, — citādi pēdējais atnes nelaimi.





KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu