Baltkrievu mākslinieks uzņemas atbildību par Minskas metro teroraktu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Baltkrievijas mākslinieku grupas »Ļipovij cvet» aktīvists Deniss Ļimonovs nosūtījis Ģenerālprokuratūrai iesniegumu, kurā uzņemas atbildību par 11.aprīļa Minskas metro teroraktu, kā arī Minskā un Vitebskā no 2005. līdz 2008.gadam notikušo sprādzienu virkni, trešdien vēsta tīmekļa medijs «Telegraf».

Iesnieguma autors lūdz no jauna izskatīt teroraktu lietu, kurā jau ir notiesāti Dmitrijs Konovalovs un Vladislavs Kovaļovs. Tiesa viņus atzina par vainīgiem un piesprieda nāvessodu.

Ar šo iesniegumu Ļimonovs, pēc paša vārdiem, vēlas radīt formālu iemeslu, lai metro terorakta lietā no jauna tiktu sākta izmeklēšana, šādi nepieļaujot, ka Konovalovam un Kovaļovam tiek izpildīts nāvessods.

Ģenerālprokuratūra pagaidām neatklāj, vai saistībā ar šo iesniegumu tiks veikta pārbaude un atsākta izmeklēšana metro terorakta lietā.

Tostarp visi mākslinieku grupas »Ļipovij cvet» dalībnieki atbalsta grupas līderi un ir gatavi dalīt atbildību.

Baltkrievijas Augstākā tiesa 30.novembrī piesprieda nāvessodu Konovalovam un Kovaļovam, kas bija apsūdzēti par terorakta sarīkošanu Minskas metro.

Iepriekš tiesa atzina Konovalovu par vainīgu terorismā, bet Kovaļovu - par vainīgu varasiestāžu neinformēšanā par uzbrukuma gatavošanu.

Sprādzienā Minskas metro stacijā «Oktjabrjskaja» 11.aprīlī tika nogalināti 15 cilvēki.

Kovaļovs vērsies pie Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko ar lūgumu apžēlot. Prezidents 2.decembrī paziņoja, ka tuvākajā laikā pieņems lēmumu par notiesāto iespējamo apžēlošanu.

«Tas, kas notika, pirmkārt, Baltkrievijai ir anomāli, otrkārt, nepieļaujami, treškārt, gāja bojā cilvēki. Ceturtkārt - tā nekaunīgi, jūs redzējāt, kā viņš uzvedās nopratināšanā, viņš centās nogalināt iespējami daudz cilvēku,» sacīja Lukašenko.

Prezidents lēmumu jautājumā par iespējamo apžēlošanu vēl nav darījis zināmu.

Konovalovs atzina vainu jau prāvas sākumā, bet Kovaļovs atsauca liecības un sacīja izmeklētājiem, ka dzirdējis, ka viņa draugs pratināšanas laikā ticis sists.

Bijušais Baltkrievijas augsta ranga drošības dienesta darbinieks, kurš emigrējis uz Vāciju, un vairāki opozīcijas aktīvisti uzskata, ka abi apsūdzētie kļuvuši par Valsts drošības dienesta viltus liecību upuriem.

Pēc sprādziena metro ANO Drošības padome piesardzīgā paziņojumā nosodīja incidentu, kas, «pēc visa spriežot», bijis terorakts.

Otra aizdomās turamā māte Ļubova Kovaļova īsi pirms sprieduma pasludināšanas vērsās pie Lukašenko ar emocionālu atklātu vēstuli, aicinot izrādīt līdzcietību.

«Es mudinu jūs nesteigties, padomāt par to, izvērtēt visus argumentus,» rakstīja Kovaļova. «Galu galā viens spalvas vilciens var paņemt divu pilnīgi nevainīgu jauniešu dzīvības.»

Varasiestādes līdz šim nav skaidri apliecinājušas, kādi varētu būt apsūdzēto motīvi, tomēr dažas amatpersonas norādījušas, ka uzbrukumi varētu būt sarīkoti ekstrēmi nacionālistisku uzskatu dēļ.

Neilgi pēc aizdomās turamo aresta izmeklētāji norādīja, ka viens no motīviem, kas pamudinājis terora akta veicējus uz noziegumu, esot bijis naids pret cilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu