Sūces kuģī draud ar nopietnu ekoloģisku katastrofu (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ja laika apstākļi būs piemēroti, šodien Krasta apsardzes dienests, Valsts vides dienests un citi atbildīgie dienesti pārsūknēs dīzeļdegvielu no kuģa "Golden Sky", kurš uzskrējis uz sēkļa netālu no Ventspils. Radušās sūces draud ar nopietnu degvielas piesārņojumu jūrā.

Pavisam kuģa tilpnēs atrodas 45 tonnas dīzeļdegvielas un 446 tonnas mazuta.

Vides ministrs Raimonds Vējonis šorīt raidījumā "900 sekundes" atklāja: kuģa apskate liecina, ka "Golden Sky" vienā sānā iespējama sūce.

Jūrā pie Ventspils no kuģa "Golden Sky" noplūdusī dīzeļdegviela pagaidām nav radījusi būtisku dabas piesārņojumu, apgalvoja vides ministrs.

"Ja no kuģa jūrā izplūdīs visa degviela, tā būs liela dabas katastrofa," uzsvēra Vējonis. Ja degviela sāks tecēt no degvielas tvertnēm, piesārņota tiks visa piekraste. Pastāv risks, ka, rodoties papildu tecēm vai kuģim lūstot, degvielas tvertnēs varētu rasties sūces.

Iespējams, šodien pārsūknēs dīzeļdegvielu no avarējušā kuģa, vakar to izdarīt nebija iespējams, jo viļņošanās bijusi pārāk liela.

Kuģim tiks aprēķināts sods par radīto piesārņojumu, tomēr pagaidām tā apmēru nav iespējams noteikt. Atkarībā no radītā piesārņojuma sods var svārstīties no dažiem simtiem līdz simtiem tūkstošu latu, teica Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja Jūras spēku štāba Preses un informācijas virsniece Iveta Kraule, trīs Latvijas Jūras administrācijas speciālisti bija devušies apskatīt 160 metru garo sauskravas kuģi "Golden Sky", lai novērtētu bojājumus. Uz kuģa ekspertus nogādāja Gaisa spēku helikopters MI-17.

Mazuts pašreizējos laika apstākļos sacietējis pastas stāvoklī, tādējādi tas nevar noplūst no kuģa pa sūci, aģentūrai LETA skaidroja Vējonis.

Vakar pēc Krīzes vadības padomes sēdes Ventspilī uz jūras piekrasti devās Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC), ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) un citi padomes pārstāvji.

Vakar no kuģa ūdenī noplūda dīzeļdegviela un mazuts aptuveni 20 kvadrātmetru platībā, aģentūru LETA informēja Krasta apsardzes dienesta virsnieks vides aizsardzības jautājumos Ojārs Gerke.

Līdz šim ūdenī nonākušais piesārņojums, ja nemainīsies vēja virziens, izplatīsies Ventspils jūrmalā 4-6 kilometru garumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu