Ozola septiņgadīgais huligāns (69)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par bulterjeriem izveidojies nelāgs stereotips, ka tie ir gatavie rīkļurāvēji, ne suņi, un no tādiem labāk turēties pa gabalu. Taču ir cilvēki, kuri domā citādi, un viens no tādiem ir arī hiphopa kultūras pārstāvis Ozols, kuram ir septiņus gadus vecs bulterjeru šķirnes suns Bullijs.

Loģiska izvēle

Vēl pagājušās tūkstošgades pašās beigās Ozolam radusies nepārvarama vēlme iegūt jaunu ģimenes locekli – suni. "Vēlējos vai nu stafordu (Stafordšīras terjeru – aut. piez.), vai arī pitbulterjeru, vai bulterjeru," viņš atminas. "Priekšnosacījums bija arī tāds, lai suns ir balts. Gan stafordi, gan pitbulterjeri reti kad ir šādā krāsā, līdz ar to bulterjers bija loģiska izvēle."

Konkrētās šķirnes Ozols izvēlējies tāpēc, ka to pārstāvji ir ļoti populāri tieši hiphopa kultūrā. ASV hiphoperi gan vairāk izvēlas pitbulterjerus vai vēl masīvākos stafordus, taču pašmāju reperim gana labs šķitis arī bulterjers. "Mani nesaista ne vilku suņi, ne takši," viņš godīgi atzīst.

Vārds sunim ņemts no angļu valodas vārda bully, kas tulkojumā apzīmē huligānu. Tas, pēc Ozola domām, atbilst arī sabiedrībā valdošajiem stereotipiem par šo suņu šķirni.

Bullijs arīdzan daļēji attaisno sev doto vārdu un ir diezgan aktīvs suns, lai arī vakardienas aukstajā ziemas rītā pa sniega klāto zemi čāpoja diezgan paslinki. "Vispār esmu sapratis, ka dzīvoklī arī šādam ne pārāk lielam sunim ir diezgan grūti dzīvot, un, ja nepārcelšos uz privātmāju, tad pēc Bullija citu bulterjeru neņemšu," reperis secina.

Aizskrējis uz pūli

Uz dzīvokli Grīziņkalnā Ozols pārcēlies salīdzinoši nesen. Pirms tam divi gadi nodzīvoti privātmājā, kur Bullijam bijusi iespēja izskrieties pēc sirds patikas, par ko viņš īpaši priecājies pēc pirmajiem pieciem dzīvoklī pavadītajiem savas dzīves gadiem. "Iespējams, ka drīzumā viņam atkal radīsies iespēja izmantot privātmājas platības, kas būtu labi, jo atgriešanās dzīvoklī viņu acīmredzami nogalina," Ozols pat nedaudz dramatizē situāciju. "Viņš gan ir diezgan aktīvs arī dzīvoklī un liek spēlēties ar bumbu arī pārējiem ģimenes locekļiem – mammai un viņas draugam."

Ņemot vērā Bullija jau diezgan ievērojamo vecumu, viņš nosaucams pat par izteikti aktīvu suni. Pie jautrošanās un sabiedrības viņš radināts jau no mazotnes. Dažu mēnešu vecumā bulterjers pat pamanījies iedraudzēties ar pāris tūkstošiem Ozola fanu. "Biju paņēmis viņu līdzi uz vienu koncertu," Ozols stāsta. "Vienubrīd Bullijs ģērbtuvē palika viens pats, un, kad atgriezos, tad secināju, ka viņa tur vairs nav! Kāds pateica, ka Bullijs esot aizskrējis uz pūli, un es sabijos – kas nu būs? Zini, cilvēkiem no šiem suņiem bail, viņš gribēs paspēlēties, sāksies vēl panika..."

Bullijs gan diezgan ātri atradies un atvests atpakaļ uz ģērbtuvēm bez īpašiem incidentiem. Šāda veida spēles esot šā suņa garā, jo viņš paspējis vairākreiz aizmukt arī no Ozola mammas pastaigas laikā, liekot viņu tvarstīt pietiekami ilgi, lai, kā saka reperis, visi atgrieztos no āra netīri, kā pēc atomkara.

Tad vēl piedevām sāk spilgti izpausties Bullija aktiera talants, jo pēc pastaigas viņš varot izlikties gandrīz vai par beigtu. "Bullijs vienkārši apzinās, ka tagad viņam tiks mazgātas vismaz ķepas, un tas viņam ārkārtīgi nepatīk," Ozols atklāj. "Tad viņš var vienkārši nogāzties uz sāniem un ļaut, lai viņu tādu saļimušu nes uz vannasistabu."

Kaķus nevar atļauties

Ar bulterjeru gadījušās arī nelāgākas ķibeles, kas parasti saistītas ar viņa fantastisko spēju aprīt gandrīz visu, kas pagadās pa ķērienam. "Viņam pat ir operēts vēders, jo viņš bija pamanījies sagrauzt un norīt dvieli!" smej Ozols. "Nācās griezt vaļā vēderu..."

Bullijs patrāpījies arī zem verdoša ūdens šalts, kā rezultātā diezgan ilgu laiku staigājis ar diezgan lielu apdegumu uz muguras. "Taču viņš veiksmīgi atguvās, un tagad jau vairs neko nevar redzēt, taču moments bija ļoti nepatīkams gan viņam, gan mums," stāsta reperis.

Atgriežoties pie pozitīvākām tēmām, hiphoperis atklāj, ka Bullijam ārkārtīgi patīk braukt ar mašīnu. Ne nu gluži pie stūres, bet blakus gan: "Viņš parasti cītīgi seko līdzi visam, kas notiek aiz loga, un mīl pat pabāzt galvu ārā."

Pret citiem suņiem viņš izturas diezgan draudzīgi, lai gan pozitīvākas emocijas izrādot pret mazākiem brāļiem. Ieraugot lielākus suņus, Bullijs kļūstot nedaudz tramīgs. Taču īpaši kodis viņš nevienam nav, lieku reizi apgāžot stereotipu par bulterjeru agresivitāti un instinktiem. "Viņam gan ir ļoti negatīva attieksme pret kaķiem, jo viens no šiem radījumiem viņam bērnībā diezgan pamatīgi saskrāpēja purnu."

Šādu nesmukumu Bullijs patiesībā vēlāk nevarēja atļauties, jo viņam nācies gan filmēties Ozola videoklipos, gan piedalīties albumu fotosesijās. "Viņš vairākkārt kāpis arī uz skatuves, taču savs fanu klubs viņam vēl gluži nav uzradies," saka reperis. "Lai gan pieļauju, ka daļa manu fanu par viņu zina diezgan daudz ko."

Iespējams, ka mazāk viņi zina to, ka Bullijs ar Ozolu nemaz nav tik ļoti siltās attiecībās, jo saimnieks ik pa laikam viņam mēdz kaut ko aizrādīt, bet repera mamma gan iecienījusi suni palutināt, kā rezultātā bulterjers lielāku mīlestību izrāda pret viņu. "Tomēr ejam kopīgi staigāties, un tad jau viss atkal ir kārtībā," Ozols rezumē.

***

Bullijs

- Septiņus gadus vecs

- Nav sterilizēts

- Piecus gadus dzīvojis dzīvoklī, divus – privātmājā

- Pārdzīvo atgriešanos dzīvokļa platībā

- Ēd gandrīz visu, ko viņam dod

- Mīl apēst arī kādu neēdamu lietu, bet apzinās, ka tad var sekot vēdera operācija

- Liek spēlēties ar bumbu visiem ģimenes locekļiem, Ozola mammu un viņas draugu ieskaitot

- Nemīl kaķus, jo zina, ka tie nav draudzīgi un aprīkoti ar asiem nagiem

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu