Tiesā liecina viens no policistiem, kurš piedalījās uzbrucēju aizturēšanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien Zemgales apgabaltiesā Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā liecināja Jēkabpils iecirkņa kriminālpolicijas darbinieks, kurš piedalījās spēļu zālei uzbrukušās un policistus sašāvušās grupas aizturēšanā, aģentūra LETA uzzināja tiesas sēdē.

Kriminālpolicijas darbinieks pastāstīja, ka 2011.gada 25.janvārī bija ieradies Daugavmalā jau pēc notikušās apšaudes.

Viņš apstiprināja iepriekš tiesā izskanējušo informāciju, ka tūlīt pēc apšaudes notikuma vietu redzējuši arī divi neapbruņoti policijas darbinieki netrafarētā automašīnā. Kriminālpolicijas mašīnā sēdošie viņus sastapa pa ceļam - abi bija neapbruņoti iecirkņa inspektori, kas būtu bijuši bezspēcīgi bruņotā apšaudē, tāpēc pametuši notikuma vietu.

Viņš apstiprināja, ka, policijai sākot uzbrucēju vajāšanu, vēl nebija zināms, cik nopietni bruņoti ir aizturamie. Iecirkņa inspektori konstatējuši, ka vairāki aizturamie bijuši bruņoti, ka notikusi apšaude un cietuši vai gājuši bojā viņu kolēģi.

Savukārt kriminālpolicijas darbiniekam ar pārinieku uz abiem bijusi tikai viena pistole, tāpēc viņi nolēmuši sagaidīt papildspēkus. Uz aizturēšanu bija izsūtīti divi mikroautobusi ar kolēģiem, starp kuriem bijuši arī ar automātiem bruņoti policisti. Abi busiņi piebraukuši notikuma vietai no dažādām pusēm.

Pie uzbrucēju automašīnas «Chrysler Voyager» tika konstatēti, iespējams, divi uzbrucēji. Viens bijis saslēgts rokudzelžos un stāvējis, - liecinieks zālē viņā atpazina Pāvelu Hristoforidi.

Kriminālpolicijas darbinieks nevarēja apgalvot droši, taču pieļāva, ka vēl viens uzbrucējs gulējis netālu no automašīnas. Saskaņā ar lietas materiāliem līdzās uzbrucēju mašīnai gulējis ievainotais Deniss Hristoforidi, taču liecinieks viņu neatpazina.

Trīs citi - Arvo Žagars, Staņislavs Babelis un Leonīds Koņuhovs - bija bēguši mežā. Tur viņi tika panākti kopā ar papildspēkiem. Kriminālpolicijas darbinieks pastāstīja, ka viņš piedalījās visu trīs aizturēšanā, bet pats aizturēja Babeli.

Mežā sastapa arī Koņuhovu un Žagaru. Žagars, kā viņam šķitis, bijis ievainots kājā, par ko apsūdzētais precizēja, ka bijis ievainots abās kājās.

Aizturamie padevušies vilcinoties. Pēc komandas padoties sākumā visi gulējuši zemē un nav reaģējuši, tāpēc nācies raidīt brīdinājuma šāvienu gaisā. Pēcāk visi padevušies.

Aizturēšanas brīdī uzbrucēju rokās ieroči netika manīti, taču vēlāk, pārmeklējot mežu, no sniega izrakti vairāki ieroči.

Pie uzbrucēju automašīnas kriminālpolicijas darbinieks redzējis trīs sašautos kolēģus - mašīna labajā pusē, netālu no priekšējām pasažiera durvīm nekustīgi gulējis Salvis Tihanovskis, mašīnas kreisajā pusē pie žoga nekustīgs gulējis Znotiņš, bet tajā pašā pusē tuvāk mašīnai atradies Rims Šveds, kurš ar grūtībām komunicējis un mēģinājis aprakstīt uzbrucējus.

Pēc kriminālista teiktā, Šveds noteikti bijis šoka stāvoklī. Viņa spēja runāt liecinājusi par to, ka viņš varētu būt pie samaņas, taču viņa acis bijušas miglainas, skatiens neskaidrs, un iespējams, ka ievainotais kolēģis bijis tuvu samaņas zudumam.

Šodien tiesā liecināja arī kāda jēkabpiliešu ģimene - vīrs ar sievu, kuri no savas mājas balkona pa gabalu bija redzējuši daļu notiekošā. Vīrs redzēja uzbrucēju mašīnas labajā pusē gulošu sašautu ceļu policistu atstarojošā vestē, tāpat viņš redzējis trīs bēgošos uzbrucējus un policistus, kas viņiem dzinās pakaļ.

Sieva visskaidrāk atcerējās, ka pie uzbrucēju «džipa» piesteidzās policisti, tad vienlaikus sākušas vērties uzbrucēju mašīnas durvis un atskanējuši šāvieni. Viņa redzēja, kā labajā pusē sašauj ceļu policistu, un tad zvanījusi policijai, kura jau bija informēta par notiekošo. Tikmēr uz balkona izgājis vīrs. Uzbrucēju mašīnas kreisajā pusē notiekošo šī ģimene nevarēja redzēt.

Šodien liecināja arī spēļu zāles apsargs un bijušie Žagara un Koņuhova komandieri patruļpolicijas īpašajā vienībā «Alfa».

Tiesa šodien izsludināja pārtraukumu līdz 6.martam, kad šo lietu turpinās skatīt.

Kā ziņots, 2.februāra sēdē tiesa pabeidza nopratināt cietušos - policijas, spēļu zāles un apsardzes firmas darbiniekus - un sāka citu liecinieku nopratināšanu.

Šīs lietas iztiesāšanu sāka 31.janvārī, kad tiesa nopratināja cietušos spēļu zāles «Fēnikss» uzņēmuma SIA «Alfor» darbiniekus un vienu uzbrucēju aizturēšanas gaitā ievainoto policistu.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Leonīds Koņuhovs un Staņislavs Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokurore Vida Kravcova.

Savukārt vecākās inkriminētajās zādzību, laupīšanu, izspiešanas un citu noziegumu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, brāļi Hristoforidi un šajās darbības apsūdzētais Edgars Paruškins savu vainu neatzina.

Vienā 2008.gada zādzības epizodē kopā ar brāļiem Hristoforidi un Paruškinu apsūdzētais Staņislavs Berkuls tiesai skaidroja, ka būtu gatavs atzīties nodarītajā, taču pauda nepieciešamību tiesas sēdē izvērtēt savāktos pierādījumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu