Jēkabpils laupīšanas lietā tiesa skata privātmājas apzagšanas epizodi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šodien, turpinot skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas un policistu apšaudes lietu, Zemgales apgabaltiesa turpināja iztirzāt liecības un pierādījumus vecākās epizodēs, pārejot pie nomaļas privātmājas apzagšanas, aģentūra LETA uzzināja tiesas sēdē.

No rīta slēgtā sēdē tiesa pabeidza uzklausīt liecības 2009.gada epizodē par uzņēmēja Arņa Ružas ģimenes aplaupīšanu viņa mājās, pēc kā šo lietu tiesa turpināja skatīt atklātā tiesas sēdē, aģentūra LETA uzzināja tiesas sēdē.

Kā nākamo tiesa skatīja epizodi par nomaļas privātmājas apzagšanu, kas veikta 2010.gadā naktī uz 16.oktobri, par ko apsūdzība celta brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi, kā arī Edgaram Paruškinam.

Līdztekus cietušajiem tiesā liecināja kāds bijušais brāļu Hristoforidi kolēģis Valsts policijas Tukuma iecirknī, kurš, pašam neapzinoties sekas, liktenīgajā naktī bija informējis P.Hristoforidi par cietušo ierašanos viesībās, kas nozīmēja, ka viņu māja kādā Tukuma mežmalā palikusi tukša.

Kā tiesā liecināja cietušie - vīrs ar sievu - viņu māja tukša paliekot ļoti reti, jo parasti kāds vienmēr esot mājās, un tā oktobra nakts bijis rets gadījums, kad viņi nolēma doties uz viesībām, bērnus atstājot pie sievasmātes un māju atstājot tukšu.

Rezultātā, ap plkst.5.00 atgriežoties mājās, viņi konstatēja izvandītu un apzagtu mājokli. Sākotnēji tika aplēsti zaudējumi 1846 latu apmērā, bet pēcāk saimnieks konstatējis arī atsevišķi noglabātas ievērojamas naudas pazušanu aptuveni 15 000 eiro (10 542 latu) apmērā.

Par saimnieku izbraukšanu tajā naktī zināja tikai viesību ballītes dalībnieki un cietušā brālēns ar draugiem, pie kā viņi bija piebraukuši pa ceļam uz viesībām. Cietušais liecināja par aizdomām, ka par ļoti reto gadījumu, ka māja palikusi tukša, kāds uzzinājis no tuvāko loka. Viņš apsvēris, ka varbūt kāds no brālēna draugiem izpļāpājies svešiem cilvēkiem, tāpat aizdomīga šķitusi kādas automašīnas «Audi» atrašanās vakaros pie kapiem, netālu no šīm mājām.

Mašīna nomaļajā vietā redzēta vairākas reizes, bet pēc apzagšanas tā tur vairs netika redzēta, pastāstīja cietušais.

Pirmo par apzagšanas faktu cietušais bija informējis kādu ballītes dalībnieku, attālu radinieku sievas draudzenes vīru, kurš agrāk strādāja policijā par ekspertu. Viņš bija izsaucis policiju, arī pats atbraucis līdz apzagtajai mājai, taču iekšā tajā nedevās.

Tiesā liecināja arī agrākais policijas darbinieks, kurš savā liecībā sākumā satraukumā nepieminēja brīdi, ka ticis uzmodināts un saukts palīgā. Viņš atzinās, ka to aizmirsis, un vēlāk apstiprināja notikušā secību. Tiesas zālē bija vērojams, ka vīrietis ir ļoti satraucies, un viņš ik pēc brīža nonāca pretrunās ar pirmstiesas izmeklēšanā liecināto. Viņš skaidroja, ka daudz ko jau esot aizmirsis, tāpēc precīzāks apraksts varētu būt liecībās, kas sniegtas pirmstiesas izmeklēšanā.

Saskaņā ar tām uz šo ballīti bija gaidīts arī Pāvels Hristoforidi, kurš bija liecinieka kolēģis un dzīvoja kaimiņos, tāpēc regulāri esot tikušies. Brāli Denisu liecinieks tikai pazinis kā agrāko kolēģi, bet ar viņu netikās tik regulāri, kā ar Pāvelu.

Pāvels lūdzis, lai vīrietis viņu informē par cietušo ģimenes ierašanos viesībās. Tam apstiprinājums ir arī lietas materiālos iekļautajos telefonsarunu atšifrējumos. Liecinieks pastāstīja, ka tā arī izdarījis, taču neatceroties, vai atzvanot vai īsziņas veidā. Viņš skaidroja, ka viņam nav šķitis aizdomīgi, kāpēc Pāvels lūdz informēt par šīs ģimenes ierašanos, un ka, viņaprāt, Pāvels kautrējies un gribējis zināt par ballītes dalībnieku sanākšanu. Tomēr P.Hristoforidi viesībās tā arī neieradās.

Saskaņā ar lietas materiāliem vīrietis Pāvelu informējis nevis no sava mobilā tālruņa, bet gan no kāda sievasmātes tālruņa ar svešu numuru. Tādi tālruņi mājās bijuši vairāki un paredzēti dažādiem publicētiem sludinājumiem saistībā ar sievasmātes biznesu. Vīrietis nezināja, kāpēc izmantojis citu telefonu, un skaidroja, ka kāds no vecajiem telefoniem viņam vienkārši patrāpījies pa rokai.

Pēcpusdienā tiesa gatavojās par uzņēmēja ģimenes aplaupīšanas epizodi un šo zādzības epizodi aicināt liecināt apsūdzētos, kam iebilda brāļu Hristoforidi advokāts Regnārs Jansons, pamatojot iebildumu ar to, ka no prokuratūras pienācīgi neesot saņēmis visas tās telefonsarunu izdrukas, kas pievienotas lietai.

Tiesa nolēma dot iespēju aizstāvībai sagatavoties un atlika sēdi līdz rītdienai, 14.martam, kad turpinās uzklausīt lieciniekus Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas epizodē un Jūrmalā notikušās krāsošanas-špaktelēšanas aparāta zādzības epizodē. Savukārt pēcpusdienā tiesa plāno aicināt liecināt apsūdzētos par mājokļu aplaupīšanas un apzagšanas epizodēm.

Kā ziņots, šodien Zemgales apgabaltiesa turpināja iztiesāt krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

Vakar tiesas sēdē bija ieradies liecināt cietušais uzņēmējs Ruža, un pēc viņa lūguma tiesa nolēma šo epizodi turpināt skatīt slēgtā sēdē, bez preses klātbūtnes, pamatojoties uz apstākļiem, ka šīs epizodes gaitā izskanēs sensitīva personīgās dzīves informācija. Šodien pēc šīs epizodes skatīšanas krimināllietu turpināja skatīt atklātā tiesas sēdē.

Saskaņā ar iepriekš tiesas zālē izskanējušo apsūdzības informāciju, 2009.gada augustā Tukumā apsūdzēto trijotne aplaupīja Ružu ģimeni. Viņi piekāva un sasēja vīru un sievu, aplaupīja viņu mājas, pēc tam draudēja tos nogalināt un nolaupīt viņu mazgadīgo dēlu, ja viņiem nesamaksās 100 000 eiro. Vīrs, uzbrucēju iebiedēts, vēlāk ar kādas personas starpniecību degvielas uzpildes stacijā «Neste» Kauguros samaksājis uzbrucējiem 100 000 eiro un 2000 latu.

Pirms tam tiesā iztirzāja epizodi par kāda bižutērijas tirgotāja piekaušanu, nolaupīšanu un aplaupīšanu 2009.gada 9.februārī, par ko apsūdzēta tā pati trijotne.

Kā iepriekš ziņots, lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas, bet tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī apsūdzēti pieci vīrieši.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager».

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieki Žagars un Koņuhovs, kā arī privātpersona Babelis. Nākamajā dienā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa visiem pieciem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Lietas iztiesāšana Zemgales apgabaltiesā sākās 31.janvārī, turpinājās februāra sākumā, tāpat arī pēc šodienas sēdes plānoti turpinājumi martā.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Arvo Žagars, brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, Leonīds Koņuhovs un Staņislavs Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokurore Vida Kravcova.

Savukārt vecākās inkriminētajās zādzību, laupīšanu, izspiešanas un citu noziegumu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, brāļi Hristoforidi un šajās darbības apsūdzētais Edgars Paruškins savu vainu neatzina.

Vienā 2008.gada zādzības epizodē kopā ar brāļiem Hristoforidi un Paruškinu apsūdzētais Staņislavs Berkuls tiesai skaidroja, ka būtu gatavs atzīties nodarītajā, taču pauda nepieciešamību tiesas sēdē izvērtēt savāktos pierādījumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu