Biedrības vadītāja aizturēšana varētu mest ēnu pār citām vides NVO

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Uz aizdomu pamata par izspiešanu aizturētā biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāja Artūra Priedes rīcība varētu mest ēnu pār citām vides nevalstiskajām organizācijām (NVO), aģentūrai LETA pauda aptaujātie NVO pārstāvji.

Latvijas Zaļās kustības valdes priekšsēdētāja Alda Ozola minēja, ka biedrība «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» nav nacionāla mēroga kustība, taču šādas ziņas metīs ēnu un graus pārējo vides NVO tēlu.

Jau agrāk izskanējuši dažādi pārmetumi «zaļajiem», bet līdz šim nevienā no šādiem gadījumiem nav tikusi iesaistīta nauda, uzsvēra Ozola. «Šāds notikums nepaliks nepamanīts, līdz ar to tiks apgrūtināta dzīve citu organizāciju pārstāvjiem, kuri godīgā ceļā cenšas panākt kādu rezultātu,» sacīja Latvijas Zaļās kustības valdes priekšsēdētāja.

Arī Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kļaviņa pieļauj iespēju, ka šis gadījums atstās iespaidu uz pārējo vides NVO darbību. Viņa biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāju nedaudz pazīst, tādēļ neticami šķiet, ka viņš būtu varējis izspiest naudu, taču Kļaviņa cer, ka patiesība tiks noskaidrota pēc iespējas ātrāk.

«Esmu lielā nesaprašanā un nespēju noticēt. Biedrības aktivitātes bija pamatotas, jo pie Baltezera tikai divās vai trijās vietās ir iespējams brīvi piekļūt, lai arī tai vietai vajadzētu būt brīvi pieejamai jebkurā vietā un jebkuram cilvēkam. Tai pat laikā šis notikums apliecina, ka ir jādarbojas lielā biedrībā, kur ir iesaistīti vairāki cilvēki, jo viens cilvēks bez citu atbalsta nekādus nopietnus lēmumus pieņemt nevar,» sacīja Kļaviņa.

Kā ziņots, par 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanu no kāda būvniecības uzņēmuma aizturēts biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītājs Priede, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Priedi aizdomās par «smalki» izplānotu izspiešanu Rīgas policisti aizturēja vakar. Viņš iepriekš vēl nebija nonācis konfliktsituācijā ar likumu. Priedes vadītā biedrība nemitīgi «cīnījusies» pret kādu būvniecības uzņēmumu, piedāvājot pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret ievērojamu naudas summu.

Izspiešana notikusi no SIA «New Europe» saistībā ar daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu «Pērle» Mazā Baltezera krastā.

Priede mēģinājis izspiest naudu no SIA «New Europe» sakarā ar uzņēmuma plānoto daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu «Pērle» Mazā Baltezera krastā, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «New Europe» direktors Jānis Stakens.

«Vispirms Priede izplatīja apmelojošu informāciju masu medijiem, uzrakstīja iesniegumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Ādažu Būvvaldei, kā rezultātā tika apturēta projektam «Pērle» izsniegtā būvatļauja. Kad aicinājām biedrību uz atklātu diskusiju, lai pierādītu, ka iecerētais projekts nepārkāpj nekādus likumus, Priede piedāvāja tikties, un tad arī tika piedāvāts samaksāt 50 000 eiro, lai tiktu atsauktas visas sūdzības,» sacīja Stakens.

Jautāts, kad notika naudas izspiešanas mēģinājums, Stakens sacīja, ka viss ir noticis pēdējo divu nedēļu laikā. «New Europe» meitasuzņēmums, kam pieder projekts «Pērle», par izspiešanas mēģinājumu informējis policiju, un Priede aizturēts naudas saņemšanas brīdī.

«New Europe» izplatītajā paziņojumā pauž nožēlu, ka tādā veidā vides aizstāvju organizācijas vadītājs, izliekoties, ka rūpējas par vides saglabāšanu, patiesībā vēlējies piepildīt tikai savas kabatas. Šāda rīcība grauj ne tikai biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» tēlu, bet arī vides aizstāvju reputāciju visā Latvijā, teikts paziņojumā.

Priedes advokāts Edgars Dimants aģentūrai LETA vēstīja, ka Priede noliedz savu vainu 50 000 eiro izspiešanā no būvniecības uzņēmuma.

Policijas darbinieki Priedi šodien aizveda uz Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu, kur patlaban tiek lemts par aizturētajam piemērojamo drošības līdzekli. Policija ir lūgusi viņu apcietināt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu