Apsūdzētie atklāj Jēkabpils laupīšanas operācijas sagatavošanas nianses

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas operācija sākta īstenot pērn 25.janvārī, ap plkst.4.30 no rīta Kauguros, tā izriet no apsūdzēto liecībām Zemgales apgabaltiesā, kur šodien turpināja iztiesāt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu.

Šodien tiesā tika nolasītas bijušā patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieka Leonīda Koņuhova pirmstiesas izmeklēšanas liecības, jo tiesā viņš liecināja iepriekšējā sēde. Šodien sēdē liecināja arī Koņuhova bijušais kolēģis Arvo Žagars, bijušais Tukuma policists Pāvels Hristoforidi un privātpersona Staņislavs Babelis, aģentūra LETA uzzināja tiesas sēdē. Tāpat tika nolasītas apsūdzēto pirmstiesas izmeklēšanas liecības, jo atsevišķas detaļas nesakrita ar tiesā liecināto. Gan apsūdzība, gan dažādas aizstāvības puses iztaujāja apsūdzētos precizējot pretrunīgas detaļas vai nianses. Kopumā šai lietā detaļās netrūkst atšķirību starp dažādu apsūdzēto liecībām, tāpat starp apsūdzēto, liecinieku un cietušo liecībām.

Visi liecināja līdzīgi par kopējo notikumu gaitu. Dažādos sastāvos par Jēkabpils epizodi apsūdzētie - Žagars, brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - kopā tikušies jau iepriekš - tostarp 19.janvārī un 24.janvārī, kad gatavojuši laupīšanas operāciju. Saskaņā ar apsūdzēto liecībām Koņuhovs, Babelis un P.Hristoforidi bija uzaicināti kopīgi satikties un pārrunāt idejas, kad tās jau bija pārrunājuši Žagars un D.Hristoforidi.

Žagars liecināja, ka viņš sākotnēji, strādādams apsardzes firmā, kas apkalpo Jēkabpils spēļu zāli «Fēnikss», Denisam pastāstījis par, viņaprāt, zema līmeņa drošību un paviršību, ar kādu tiek organizēta lielu naudas summu savākšanas un glabāšana. No kopīgiem jokiem sarunu gaitā radusies ideja pamēģināt aplaupīt spēļu zāli.

Sākotnējais priekšstats bijis tāds, ka bez īpašiem upuriem visi diezgan viegli varētu tikt pie 300 000 latu, ko sadalītu savā starpā, liecināja Babelis. Tas aptuveni saskanēja ar citu liecībām. Kā tiesā pastāstīja P.Hristoforidi, viņu uz tikšanos ar pārējiem aicinājis brālis, un pienākumu un lomu sadalē neesot bijis viena konkrēta organizatora un lomu sadalītāja. Arī pārējie to pārsprieduši, daloties ar savām idejām un savā ziņā paši izvēlēdamies savu lomu šai laupīšanā, skaidroja Pāvels.

Žagaram sākotnēji bijusi informācija par naudas inkasēšanas kārtību un spēļu zāles telpām, un viņš uzaicinājis kolēģi Koņuhovu. Savukārt Deniss pieaicinājis brāli Pāvelu un agrāko skolasbiedru un senu paziņu Babeli. Apsūdzētie kā iespējamo motīvu līdzīgi nosauca iztikas grūtības. Koņuhova ģimene bijusi izmisumā par kredītu, līdzīgas likstas bija piemeklējušas arī Babeli, kurš agrāk strādājis «Rietumu bankas» apsardzē, apsargājot nekustamos īpašumus. Savukārt Žagaram, pēc viņa teiktā, bijušas veselības problēmas, kuru risināšanai vajadzēja līdzekļus.

2011.gada 25.janvāra rītā, ap plkst.4.30 Jūrmalā, Kauguros, vienlaikus no savām mājām startēja Žagars ar laupīšanā izmantoto automašīnu «Chrysler Voyager» un D.Hristoforidi kopā ar P.Hristoforidi, kurš bija pārnakšņojis pie brāļa, ar savu automašīnu «Audi». Visi aizbrauca pēc Babeļa, tad brauca uz Mežciemu Rīgā, kur pa ceļam savāca Koņuhovu.

Aptuveni deviņus kilometrus pirms Jēkabpils visi piestājuši stāvvietā, kur tika atstāta Denisa mašīna, un visi sasēdās «Chrysler Voyager», kurai tika nomainīta tikai priekšējā valsts numura zīme, jo pakaļējā bija aizsnigusi, aizsalusi un tāpēc nenolasāma. Pāvels ar melniem maisiņiem aizlīmējis divus sānu logus, visi, izņemot Žagaru, uzvilkuši policistu formastērpus, sadalījuši ieročus un devušies uz «Fēniksu».

Sākumā pie spēļu zāles stāvējis apsardzes apvidus auto, tāpēc uzbrucēji apstājušies nomaļus. Žagars aizgājis apskatīt spēļu zāli un atgriezies, paziņodams, ka apsardzes auto ir prom, bet otrajā stāvā deg gaisma, kas nozīmējot, ka nauda ir klāt.

Tad sākuši īstenot iecerēto - spēļu zālē un pie bāra pirmajā stāvā Babelis un P.Hristoforidi uzmanīja personālu, pirmo apmeklētāju un apsargus, D.Hristoforidi ar Koņuhovu devās otrajā stāvā atvērt un izlaupīt seifu, kā gaitā tika smagi piekauts un sašauts tehniķis-kasieris, bet Žagars gaidīja visus mašīnā un pa rāciju informēja par laiku.

Savukārt par pēcāk notikušo apšaudi apsūdzēto liecības ir atšķirīgas - daži atšķirīgi atceras redzēto, daži kaut ko nav redzējuši. Vienoti katrs liecina par sevi, un it kā nav pamanījuši dažādas detaļas savu biedru rīcībā vai notikumu secībā. Apsūdzēto liecības sakrīt vien tajā, ka pirmais šāviens atskanējis laupītāju auto labajā pusē, starp D.Hristoforidi un Jēkabpils iecirkņa policistu Salvi Tihanovski.

Pēc tam visi tik redzējuši līdzīgu rezultātu - zemē gulējuši ievainotie Tihanovskis un viņa kolēģis Rims Šveds, nošautais Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš un ievainotais D.Hristoforidi, kuru pēc apšaudes brālis iesēdinājis atpakaļ mašīnā. Atsevišķi laupītāju piecnieka dalībnieki tālāk bija pamanījuši vienu vai divus neapbruņotus policistus, kas apšaudē nepiedalījās.

Apsūdzētā Denisa Hristoforidi liecības, visticamāk, tiesas sēdē tiks uzklausītas rīt, 5.jūnijā, plkst.10, kad Zemgales apgabaltiesa turpinās iztiesāt krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

Kā ziņots, lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas, bet tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī apsūdzēti pieci vīrieši.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager».

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis. Nākamajā dienā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa visiem pieciem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Lietas iztiesāšana Zemgales apgabaltiesā sākās 31.janvārī.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokurore Vida Kravcova.

Savukārt vecākās inkriminētajās zādzību, laupīšanu, izspiešanas un citu noziegumu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, brāļi Hristoforidi un šajās darbības apsūdzētais Paruškins savu vainu neatzina.

2008.gada zādzības epizodē kopā ar brāļiem Hristoforidi un Paruškinu apsūdzētais Berkuls tiesai skaidroja, ka uztur spēkā pirmstiesas izmeklēšanā pausto atzīšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu