Kriminālvajāšana pret Priedi atjaunota

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kriminālvajāšana pret biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāju Artūru Priedi par neatļautu labumu prasīšanu no būvuzņēmuma ir atjaunota, un izmeklēšanas turpināšanai tā nosūtīta Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļas virsprokurors, realizējot amatā augstāka prokurora pilnvaras, vakar, 12.jūlijā, kā nelikumīgu un nepamatotu atcēla Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurores 2.jūlijā pieņemto lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, Priedi nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, kā arī atjaunoja pirmstiesas kriminālprocesu un Priedes kriminālvajāšanu, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga.

Priede aģentūrai LETA atteicās komentēt šo prokuratūras lēmumu. Viņš norādīja, ka atrodoties atvaļinājumā, ko pavada ar bērniem, un neko nezinot un nevēloties neko komentēt.

LETA jau ziņoja, ka 25.jūnijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika sākta kriminālvajāšana pret Priedi par neatļautu labumu prasīšanu no būvuzņēmuma, jau pēc dažām dienām lieta tika izbeigta.

Prokuratūras pārstāvji iepriekš skaidroja, ka lieta izbeigta, jo Priede iepriekš nav bijis sodīts un atzinis savu vainu, izspiestā nauda ir atdota cietušajiem, turklāt daudzi cilvēki par Priedi izteikušies ļoti pozitīvi. Priedem uz gadu tika noteikts pārbaudes laiks.

Pats Priede gan savu vainu atzīst ne īpaši naski, skaidrojot, ka sodam piekritis, jo ir praktisks cilvēks - labāk, lai lieta šādi ātri tiek izbeigta.

Kā aģentūru LETA jūnija beigās informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne, apsūdzība Priedem tika uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 198.panta 2.daļas - par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma prettiesisku pieņemšanu, ko pats vai ar starpnieku izdarījis uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas darbinieks vai persona, kas uz likuma vai tiesiska darījuma pamata pilnvarota vest citas personas lietas, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu labuma devēja vai jebkuras citas personas interesēs, izmantojot savas pilnvaras, neatkarīgi no tā, vai pieņemtās materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai personai vai jebkurai citai personai, ja šīs darbības veiktas lielā apmērā.

Saskaņā ar minēto likuma pantu vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem ar mantas konfiskāciju, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību vai nodarbošanos uz laiku līdz diviem gadiem vai bez tā.

Arī Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC) nosūtījis iesniegumu Ģenerālprokuratūrai, kurā lūdz sniegt vērtējumu par krimināllietas izbeigšanu pret biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāju Artūru Priedi par neatļautu labumu prasīšanu no būvuzņēmuma, aģentūru LETA iepriekš informēja apvienībā «Saskaņas centrs».

Savā iesniegumā ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram Elksniņš norāda, ka sabiedrībā aktualizētais jautājums par Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā pieņemto lēmumu izbeigt kriminālprocesu un nosacīti atbrīvot no kriminālatbildības Priedi, rada zināmas bažas.

Tāpēc saskaņā ar Kriminālprocesa likumu Elksniņš lūdz Kalnmeieru, kā amatā augstāku prokuroru izvērtēt lēmuma tiesiskumu un to atcelt, ja ģenerālprokurora skatījumā tas neatbilst Kriminālprocesa likuma un Krimināllikuma normām.

LETA jau ziņoja, ka sākotnēji Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē (RRP) kriminālprocess tika sākts par 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanu no kāda būvniecības uzņēmuma, taču tas tika pārkvalificēts uz citu KL pantu - par neatļautu labumu pieņemšanu.

Priedi aizdomās par «smalki» izplānotu izspiešanu Rīgas policisti aizturēja 4.aprīlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu